Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Θερμό επεισόδιο προκάλεσε η Τουρκία: Κατέρριψε συριακό Mil Mi-17 Hip


Η τουρκική Αεροπορία κατέρριψε συριακό εξοπλισμένο ελικόπτερο Mil Mi-17 (αρχικά είχε λεχθεί για επιθετικό Μil Mi-24) με βολή βλήματος αέρος-αέρος από μαχητικό F-16 που είχε απογειωθεί από το Νιτιγιάρμπακιρ, στα σύνορα των δύο χωρών, "καθώς σημειώθηκε παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου", όπως δήλωσε ο Tούρκος αναπληρωτής πρωθυπουργός Μπουλέτ Αρίτς.


Από την πλευρά της Συρίας υποστηρίζετε ότι τα τουρκικά μαχητικά βρισκόταν στην όριο γραμμή με την Συρία όταν κατέρριψαν το ελικόπτερο το οποίο κινείτο εντός του συριακού εναέριου χώρου.
Ένα συριακό ελικόπτερο τύπου MI-17 έμεινε για δύο χιλιόμετρα μέσα στον τουρκικό εναέριο χώρο και είχε επανειλημμένα δεχτεί προειδοποιήσεις πριν καταρριφθεί με πυραύλους από τουρκικά αεροσκάφη", είπε ο Αρίντς μετά από μια συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι έχουν ληφθεί πληροφορίες σχετικά με το περιστατικό, αλλά σημείωσε πως για να επιβεβαιωθεί πρέπει να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες έρευνες.
Προηγούμενες αναφορές έλεγαν πως το ελικόπτερο εξερράγη στον αέρα και ότι η έκρηξη ήταν ορατή από την περιοχή Χατάι Γιαλανταγί.
Δύο πιλότοι φέρεται να εκτινάχθηκαν από το αεροσκάφος πριν την έκρηξη, αλλά έχασαν τη ζωή τους από τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης μετά την προσγείωση τους με ασφάλεια στο έδαφος, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Doğan.
Φυσικά είναι αδύνατον να ... "εκτινάχθηκαν" από το ελικόπτερο αφού κανένα ελικόπτερο της συριακής Αεροπορίας, ούτε καν τα Mil Mi-17, όπως το συγκεκριμένο που καταρρίφθηκε έχουν την δυνατότητα αυτόματης εκτίναξης.
Όπως αναρτήθηκε στο ιστολόγιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και σύμφωνα με τα στοιχεία που καταγράφηκαν στα τουρκικά ραντάρ όπως οι Τούρκοι έδωσαν στη δημοσιότητα την πορεία του συριακού ελικοπτέρου (με την πορτοκαλί γραμμή) ενώ με την πράσινη γραμμή εμφανίζονται τα ίχνη των τουρκικών μαχητικών. Η λευκή γραμμή είναι η συνοριακή γραμμή των δύο χωρών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου