Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Τρόμος στη Γερμανία: Θανατηφόρο βακτήριο βρέθηκε σε γνωστή μπύρα

Δεκαπέντε μέρες πριν από το Φεστιβάλ Μπύρας που κάθε Οκτώβρη διοργανώνεται στη Γερμανία, μια κορυφαία ζυθοποιία της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια επικίνδυνη απειλή για τη φήμη της και για την καθαρότητα των προϊόντων της.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ αποκάλυψη του δικτύου CNBC, ένα δυνητικά θανατηφόρο βακτήριο έχει βρεθεί στο νερό αποβλήτων της ζυθοποιίας Warsteiner της μεγαλύτερης οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής μπύρας στη Γερμανία.
Οι τουρίστες που κάποτε συνέρρεαν στην μικρή πόλη του Warstein στη γραφική περιοχή Sauerland να επισκεφθούν το αγαπημένο τους ζυθοποιείο προειδοποιούνται να μείνουν μακριά, λόγω του κινδύνου της «νόσου των του λεγεωνάριων» με την οποία συνδέεται το εν λόγο βακτήριο.
Το βακτήριο Legionella συνδέεται με την εμφάνιση της νόσου στην πόλη , η οποία έχει μολύνει 165 ανθρώπους και προκάλεσε δύο θανάτους. Έχει βρεθεί στα λύματα που αντλούνται από το εργοστάσιο παραγωγής Warsteiner Brewery, που παράγει 5.000 φιάλες την ώρα, του προϊόντος που αποκαλείται «η βασίλισσα της μπύρας».
Κορυφαία στελέχη της γερμανικής βιομηχανίας μπύρας έχουν προειδοποιήσει ότι όλη αυτή η παραφιλολογία για οποιαδήποτε σύνδεση μεταξύ της ζυθοποιίας και τα βακτήρια είναι πιθανό να φέρει το σύνολο του κλάδου σε ανυποληψία.
Όλες οι μπύρες στη Γερμανία παράγονται σύμφωνα με τους αυστηρούς κανόνες του λεγόμενου Reinheitsgebot , ένας νόμος καθαρότητας πρώτη φορά ψηφίστηκε στη Βαυαρία το 1516 , η οποία προβλέπει ότι μόνο το νερό , λυκίσκο και το κριθάρι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικά για την μπύρα.
Η ανακάλυψη των βακτηριδίων Legionella στα λύματα του Warsteiner περιγράφεται από τις τοπικές εφημερίδες ως «καταστροφή» για την πόλη και την μπύρα της, η οποία έχει την παραγωγή από το 1753 . Η ζυθοποιία διοικείται από την ένατη γενιά της οικογένειας Cramer.
Παράγεται ανατολικά της πρώην πόλης του χάλυβα στο Ντόρτμουντ, την έδρα της δεύτερης πιο επιτυχημένης ομάδας ποδοσφαίρου της Γερμανίας, και είναι μια από τις πέντε κορυφαίες μάρκες στη Γερμανία, όπου η μπύρα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της κοινωνικής ζωής.
Αξιωματούχοι του Γερμανικού υπουργείου περιβάλλοντος έσπευσαν την Παρασκευή να δηλώσουν ότι η αιτία της μόλυνσης δεν ήταν στο ζυθοποιείο
«Κατά την άποψή μας, η ζυθοποιία Warsteiner  δεν θεωρείται προς το παρόν ως η αρχική πηγή της μόλυνσης», δήλωσε ο Frank Seidlitz, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου περιβάλλοντος στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία .
«Τα προϊόντα μας είναι ασφαλή», δήλωσε εκπρόσωπος της ζυθοποιίας , όταν η εκδήλωση της νόσου για πρώτη φορά αποκαλύφθηκε . Αλλά, δεδομένου ότι τα βακτήρια βρέθηκαν στα λιμνάζοντα νερά των αποχετεύσεων, η εταιρεία κρατάει χαμηλούς τόνους.
Το υπουργείο περιβάλλοντος στο Ντίσελντορφ δήλωσε ότι τα βακτήρια δεν θα μπορούσα να επιβιώσουν στην μπύρα. «Η διαδικασία της ζυθοποιίας φτάνει σε θερμοκρασία 100 ° C, ενώ τα βακτήρια δεν μπορούν να επιβιώσουν πάνω από 60 ° C», σύμφωνα με αξιωματούχους του υπουργείου.

Από την άλλη μεριά, ο καθηγητής Martin Exner, ένας αξιωματούχος των υγειονομικών υπηρεσιών στο Soest, δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ότι «οι λίμνες επεξεργασίας νερού σε ζυθοποιίες ήταν ένα ιδανικό έδαφος αναπαραγωγής για τα βακτηρίδια. Νομίζω ότι είμαστε αντιμέτωποι με νέες ανακαλύψεις», είπε ο Exner και πρόσθεσε: «Η οικολογία της νόσου των λεγεωνάριων πρέπει να ξαναγραφτεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου