Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

Σενάριο τρόμου: οι τζιχαντιστές πιθανές «κινητές βόμβες» Έμπολα

Σενάριο τρόμου: οι τζιχαντιστές πιθανές «κινητές βόμβες» ΈμπολαΕιδικοί εκφράζουν φόβους ότι οι εξτρεμιστές του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να προσβληθούν από τον ιό ώστε να τον μεταδώσουν σε πολίτες της Δύσης  
Μπορεί να αποκεφαλίζουν, να βιάζουν, να εκτελούν αδιακρίτως, όμως, οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ενδέχεται να αποτελέσουν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τη Δύση. 

Σύμφωνα με ειδικούς, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Daily Mail, οι άνδρες της ακραίας ισλαμιστικής οργάνωσης είναι πιθανό να προσβληθούν εσκεμμένα από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα ώστε στη συνέχεια να τον μεταδώσουν σε πολίτες δυτικών χωρών κατά την επιστροφή τους στις χώρες τους στην Ευρώπη.
Ο λοχαγός Αλ Σίμκους ο οποίος διδάσκει Εθνική Ασφάλεια στο Κολλέγιο Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, δήλωσε πως ένα τέτοιο τρομακτικό σενάριο είναι εξαιρετικά πιθανό.
Μιλώντας στο Forbes δήλωσε: «Όποιος προσβληθεί από Έμπολα μπορεί να τον μεταδώσει. Στο πλαίσιο της τρομοκρατικής δράσης, δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να πάει κανείς στο επόμενο επίπεδο και να χρησιμοποιήσει έναν άνθρωπο ως φορέα του ιού».
Την ίδια στιγμή ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Μπάκιγχαμ, Άντονι Γκλις, επιβεβαίωσε το σενάριο αυτό, προσθέτοντας ότι αυτή η θεωρία είναι πιθανή, καθώς οι μαχητές του ΙΚ «πιστεύουν στην αυτοκτονία και κάτι τέτοιο μπορεί να θεωρηθεί αποστολή αυτοκτονίας. Είναι αιμοδιψείς και καλά ενημερωμένοι και ξέρουν ότι στη Βρετανία είμαστε αμελείς».
Άλλωστε, τον Μάιο του 2013 το περιοδικό Global Policy είχε δημοσιεύσει πως υπάρχει ο κίνδυνος τρομοκρατικές οργανώσεις να χρησιμοποιήσουν τον θανατηφόρο ιό ως όπλο μαζικής καταστροφής.
Παρόλα αυτά, η ερευνήτρια του κέντρου Royal United Services Institute, Τζένιφερ Κόουλ, επισήμανε πως παρότι το ΙΚ μπορεί να χρησιμοποιήσει τον ιό για να σπείρει το θάνατο στη Δύση, «αυτή η χρονική στιγμή δεν είναι η κατάλληλη για να εφαρμόσουν αυτή την στρατηγική».
Άλλωστε, εξήγησε πως καθώς οι αρμόδιες αρχές αναζητούν τα πρώτα συμπτώματα του ιού σε ταξιδιώτες, δεν είναι πολύ πιθανό οι τρομοκράτες να επιλέξουν αυτή τη χρονική περίοδο για να «χτυπήσουν» με αυτόν τον τρόπο.
Παράλληλα, καθώς ο Έμπολα είναι δύσκολος να ελεγχθεί, υπάρχει ο κίνδυνος οι τζιχαντιστές να τον μεταδώσουν ο ένας στον άλλο, χωρίς να έχουν την ευκαιρία να τον μεταδώσουν στον στόχο τους.
«Μία αποστολή αυτοκτονίας με εκρηκτικά ζωσμένα στο στήθος είναι πιο αποτελεσματική», είπε η Κόουλ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου