Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΔΝΤ: Η Κίνα είναι η πρώτη οικονομική δύναμη στον πλανήτη

ΔΝΤ: Η Κίνα είναι η πρώτη οικονομική δύναμη στον πλανήτη

Ραγδαία αύξηση του πλούτου της κινεζικής οικονομίας «βλέπει» το Ταμείο - Στη δεύτερη θέση οι ΗΠΑ - Για «συμβολική στιγμή στην παγκόσμια οικονομία» μιλούν οι ειδικοί




Μέχρι το 1872 η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ήταν η Μεγάλη Βρετανία. Τότε την «προσπέρασαν» οι ΗΠΑ που κράτησαν τα σκήπτρα της κορυφαίας οικονομικής υπερδύναμης στον πλανήτη για πάνω από έναν αιώνα. Μέχρι πρότινος...

Γιατί πλέον, σύμφωνα με στοιχεία του ΔΝΤ, η αξία της αμερικανικής οικονομίας ανέρχεται στα 10,8 τρισ. εκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός είναι τεράστιος, αφήνει όμως την αμερικανική οικονομία πίσω, στη δεύτερη θέση, καθώς στην πρώτη βρίσκεται πλέον η Κίνα με «αξία» 11 τρισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο πλούτος της κινεζικής οικονομίας είχε ήδη αρχίσει να αυξάνεται ραγδαία, από τη στιγμή που άρχισε η βιομηχανοποίηση της χώρας, τις τελευταίες δεκαετίες. Σύμφωνα πάντα με το ΔΝΤ η ψαλίδα αναμένεται να μεγαλώσει ανάμεσα στους δυο παγκόσμιους μονομάχους, με την κινεζική οικονομία να αναμένεται να αγγίξει, σε αξία, τα 16,7 τρισ. το 2019, ενώ η αντίστοιχη των ΗΠΑ θα ανέλθει στα 13,8 τρισ.

Τα νούμερα εξάγονται αφού ληφθεί υπ' όψιν η ισοτιμία αγοραστικής δύναμης (PPP). Σε απλούστερα λόγια αυτός ο όρος εξισώνει την τεράστια διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στα πολύ φθηνά προϊόντα της κινεζικής αγοράς και στα πιο ακριβά της αμερικανικής, καθιστώντας τη μέτρηση πιο πραγματική. Το PPP θεωρείται ο δικαιότερος τρόπος να γίνονται μετρήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο καθώς λαμβάνονται υπ' όψιν τα διαφορετικά κόστη ζωής ανάμεσα στις χώρες. Χωρίς αυτό το δεδομένο η κινεζική οικονομία, υπολείπεται αυτής των ΗΠΑ κατά 6,4 τρισεκατομμύρια ευρώ.

Ειδικοί χαρακτηρίζουν αυτή την πρωτιά ως «συμβολική στιγμή στην παγκόσμια οικονομία».
Παρά το γεγονός πως η ανάπτυξη έχει συρρικνωθεί παγκοσμίως, η Κίνα αναμένεται να συνεχίσει να ανεβαίνει μιας και ο ρυθμός ανάπτυξής της μπορεί να πέφτει από 7,4 σε 7,1 για το 2015 αλλά οι ΗΠΑ βρίσκονται πολύ χαμηλότερα με το δικό τους ρυθμό ανάπτυξης να αυξάνεται από το φετινό 2,2 σε 3,1 για το 2015.

Υπάρχει όμως μια ειδοποιός διαφορά στα στοιχεία που αναλύονται. Ο πληθυσμός της Κίνας ανέρχεται σε 1,3 δισ. κατοίκους, τέσσερις φορές περισσότερο από των ΗΠΑ. Αυτό με απλή αναλογική καθιστά τους Αμερικανούς πολίτες μακράν πλουσιότερους από τους Κινέζους, παρά το γεγονός πως η οικονομία τους βρίσκεται πλέον στην πρώτη θέση, αφήνοντας πίσω τις ΗΠΑ, Ινδία, Ιαπωνία, Γερμανία, Ρωσία, Βραζιλία, Γαλλία, Ινδονησία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: newmoney.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου