Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Αμφίπολη: Το μυστήριο με την «τρύπα» στο κέντρο του ψηφιδωτού

Αμφίπολη: Το μυστήριο με την «τρύπα» στο κέντρο του ψηφιδωτού

Δεν είναι φυσική η φθορά, απαντά η Κατερίνα Περιστέρη - Τι απάντησε στο ερώτημα αν ο τάφος είναι βασιλικός - Πότε εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί η ανασκαφή -  Τι απάντησε η επικεφαλής της ανασκαφικής ομάδας στην Παλαγγιά
Μπορεί οι τελευταίες ανακοινώσεις της ανασκαφικής ομάδας στην Αμφίπολη να έχουν προκαλέσει θαυμασμό με την αποκάλυψη της πλήρης έκτασης του ψηφιδωτού, το ίδιο το έργο, όμως, εξακολουθεί να αφήνει ένα μεγάλο ερώτημα αναπάντητο. Τι κρύβεται πίσω από τη φθορά που έχει το σχήμα κύκλου περίπου στο κέντρο του έργου; Που οφείλεται η «τρύπα» αυτή; Γιατί δημιουργήθηκε όταν όλο το υπόλοιπο έργο είναι ανέπαφο;

Η εκτίμηση της επικεφαλής της ανασκαφής Κατερίνας Περιστέρη είναι ότι η φθορά αυτή δεν φαίνεται να είναι φυσική εγείροντας ξανά ερωτήματα τόσο για το αν ο τάφος είναι ασύλητος όσο και για το τι απεικονιζόταν στο τμήμα αυτό που λείπει. Σημειώνεται, πάντως, ότι αν και ερωτήθηκε η κυρία Περιστέρη περιορίστηκε μόνο στο να πει ότι η φθορά αυτή «δεν έχει λογική» αποφεύγοντας να ονοματίσει αν πρόκειται για τυμβωρυχία.

Είναι βασιλικός ο τάφος;
Αναπάντητο εξακολουθεί να παραμένει το μεγάλο αυτό ερώτημα που υπάρχει από την πρώτη στιγμή που η ομάδα της κυρίας Περιστέρη ανακοίνωσε ότι κατάφερε να εισέλθει στον τάφο της Αμφίπολης. Μολονότι τα στοιχεία δείχνουν προς μια κατεύθυνση σημαντικότητας του προσώπου, οι αρχαιολόγοι που βρίσκονται στην Αμφίπολη παραπέμπουν στην ολοκλήρωση της ανασκαφής προκειμένου να δοθεί η απάντηση αυτή. Ωστόσο σημειώνουν ότι το ψηφιδωτό που «για πρώτη φορά απαντάται σε ταφικό μνημείο» σίγουρα ανεβάζει τη σημαντικότητα του μνημείου.

Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας που έχει γνώση των ερευνών στην Αμφίπολη εξέφρασε τη βεβαιότητα, πάντως, ότι ο τάφος στον λόφο Καστά είτε ανήκει σε κάποιο μέλος της βασιλικής οικογένειας της Μακεδονίας είτε σε έναν από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους της δυναστείας την εποχή. 

Πότε θα τελειώσει η ανασκαφή
Αν και η αγωνία τόσο της κοινής γνώμης όσο και των ειδικών είναι μεγάλη για την ολοκλήρωση κατά το δυνατόν συντομότερα της ανασκαφής, η επικεφαλής της ομάδας συνιστά υπομονή.

«Δεν χτίζουμε σπίτι» ήταν η χαρακτηριστική απάντηση που έδωσε η κυρία Περιστέρη όταν ρωτήθηκε χαρακτηριστικά καθώς - όπως αποδείχθηκε και στην περίπτωση του τρίτου θαλάμου που βρίσκεται ακριβώς πίσω από τον χώρο με το ψηφιδωτό - το έργο αυτό έχει σημαντικές δυσκολίες και πολλά άγνωστα στοιχεία για την ανασκαφική ομάδα. «Η ανασκαφή μας οδηγεί» έσπευσε να συμπληρώσει η κυρία Περιστέρη ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν ξέρουμε να σας πούμε ημερομηνίες. Δεν τρέχουμε, μας οδηγεί η ανασκαφή».

Τι απαντά η Περιστέρη στην Παλαγγιά
Η επικεφαλής της ομάδας των αρχαιολόγων στην Αμφίπολη επιχείρησε την Πέμπτη να βάλει και μια άνω τελεία στην κόντρα που δημιουργήθηκε το τελευταίο διάστημα και με αφορμή τα ευρήματα στον τάφο με την Όλγα Παλαγγιά. Από τα βέλη της ωστόσο δεν γλίτωσαν οι 140 επιστήμονες που έσπευσαν να ταχθούν στο πλευρό της κυρίας Παλαγγιά κατηγορώντας την κυρία Περιστέρη ότι «ποινικοποίησε» επιστήμονες επειδή είχαν διαφορετική από εκείνη άποψη. «Προτιμώ να προχωρεί η ανασκαφή από να ασχολούμαι από διάφορα θέματα τα οποία θεωρώ κακοήθειες» ήταν η απάντηση της κυρίας Περιστέρη.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου