Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

Φλέγεται το Κίεβο - Τουλάχιστον 18 νεκροί

Φλέγεται το Κίεβο - Τουλάχιστον 18 νεκροί«Ντου» των αστυνομικών στο στρατόπεδο των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας – Χιλιάδες Ουκρανοί δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και τραγουδούν τον εθνικό τους ύμνο – Εκατοντάδες οι τραυματίες 


Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στην Ουκρανία. Το Κίεβο φλέγεται και ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 18 άνθρωποι. Από αυτούς, οι 11 είναι πολίτες και οι επτά αστυνομικοί.

Πάνω από 310 άτομα έχουν τραυματιστεί. Συγκεκριμένα, τουλάχιστον 185 διαδηλωτές έχουν ζητήσει ιατρική βοήθεια, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ενώ 89 εξ αυτών έχουν νοσηλευτεί με διάφορους τραυματισμούς. Ακόμη, 135 αστυνομικοί  νοσηλεύονται σε νοσοκομεία, 35 εκ των οποίων σε κρίσιμη κατάσταση. 

Η βία έχει ξεφύγει στην Ουκρανία και οι εικόνες που κάνουν το γύρο του κόσμου προκαλούν σοκ, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Τόσο οι διαδηλωτές όσο και οι αστυνομικές δυνάμεις κατηγορούν αμφότερους για ρίψη σφαιρών και χρήση όπλων.

 

Φωτιές υψώνονται παντού, διαδηλωτές πετούν πέτρες και ό,τι άλλο βρουν προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απαντούν με χειροβομβίδες κρότου λάμψης, δακρυγόνα και αντλίες νερού. 

Εικόνα που μετέδωσε και το Asociated Press και δείχνει έναν άνδρα να έχει πάρει στην κυριολεξία φωτιά έχει προκαλέσει οργή στο Διαδίκτυο.



 



Οι δρόμοι στην ουκρανική πρωτεύουσα θυμίζουν σκηνικό πολέμου. Η αστυνομία απέστειλε τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να δώσουν ένα τέλος στο χάος στις 18:00, προειδοποιώντας πως διαφορετικά θα υποχρεωθεί να επιβάλει την τάξη «με κάθε έννομο μέσο», όπως και έκανε λίγο πριν τις εννέα το βράδυ της Τρίτης, όπου εισέβαλε στο μεγαλύτερο στρατόπεδο των διαδηλωτών στην Πλατεία Ανεξαρτησίας, η οποία βρίσκεται κοντά στο κτίριο του Κοινοβουλίου της Ουκρανίας.



Ισχυρές εκρήξεις ακούγονται από το χώρο του καταυλισμού, όπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης και από ό,τι φαίνεται η νύχτα θα είναι μακρά στην Ουκρανία που ζει τις χειρότερες ταραχές από τον Νοέμβριο του 2013. Κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, οι αστυνομικοί κατόρθωσαν να σπάσουν οδοφράγματα των διαδηλωτών και να προσεγγίσουν την Πλατεία Ανεξαρτησίας από πολλές διευθύνσεις.



 

Ωστόσο, χιλιάδες διαδηλωτές παραμένουν στο σημείο. Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ τουλάχιστον 25.000 Ουκρανοί, παρά τις ταραχές και τη βία, δεν εγκαταλείπουν τις θέσεις τους και όλοι μαζί τραγουδούν στην Πλατεία Ανεξαρτησίας τον εθνικό τους ύμνο. 

Η ουκρανική τηλεόραση μετέδωσε ότι δύο τεθωρακισμένα άρματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται προς την πλατεία Ανεξαρτησίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας, και οι διαδηλωτές εκτοξεύουν βόμβες μολότοφ εναντίον τους.

Στις εικόνες που μετέδωσε η τηλεόραση διακρίνονται αστυνομικοί να ρίχνουν χειροβομβίδες κρότου-λάμψης στους διαδηλωτές από τους οποίους τους χωρίζει ένα φλεγόμενο οδόφραγμα από λάστιχα, ξύλα και σκηνές.

 


Ψυχραιμία στους διαδηλωτές συνιστούν από τα μεγάφωνα οι διοργανωτές, καθώς η αστυνομία έδωσε νέο τελεσίγραφο ότι θα εκκαθαρίσει με όποιο τρόπο την πλατεία είτε έχει μέσα είτε όχι διαδηλωτές.

Παράλληλα, ο ηγέτης της ουκρανικής αντιπολίτευσης, Αρσένι Γιατσένιουκ, ζήτησε απόψε από τον Ουκρανό πρόεδρο Βίκτορ Γιανούκοβιτς εκεχειρία μέχρι το πρωί, ενώ του είπε χαρακτηριστικά από τα μεγάφωνα να αποσύρει «τα σκυλιά του που πυροβολούν αμάχους».

«Υπάρχουν άνθρωποι εδώ, παιδιά, νέοι και γυναίκες. Δεν ξεκινήσαμε αυτή την αντιπαράθεση . Σας απευθύνω έκκληση να αποσύρετε τα όργανα επιβολής του νόμου πίσω κατά 200 μέτρα. Σταματήστε την αιματοχυσία και κάντε ανακωχή μέχρι το πρωί», είπε ακόμα.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο μετέβη αργά απόψε το βράδυ στο γραφείο του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.



Να σημειωθεί πως περίπου μία ώρα μετά το πέρας της διορίας, διαδηλωτές ανακατέλαβαν το δημαρχείο του Κιέβου, ενώ λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Τρίτης κατέλαβαν την αστυνομική διεύθυνση της αστυνομίας στην Λβιβ, που βρίσκεται στη δυτική Ουκρανία.




Β. Κλίτσκο: «Ένας αιματοβαμμένος δικτάτορας δολοφονεί τον λαό του»
Νωρίτερα, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο ζήτησε από τη Δύση να παρέμβει για να σταματήσει η βία. «Οι αρχές σκόπιμα προκάλεσαν προβοκάτσιες για να διαλύσουν τους διαδηλωτές δια της βίας» ανέφερε στην ανακοίνωσή του στην οποία κατηγορεί τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι έχει εξαπολύσει «πόλεμο ενάντια στον ίδιο του το λαό» και εξελίσσεται σε «αιματοβαμμένο πρόεδρο».

Ο Κλίτσκο υποστήριξε ότι η επέμβαση της αστυνομίας στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν) συνιστά «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας» και κάλεσε τους ηγέτες των δημοκρατικών χωρών να μην παραμένουν απαθείς «ενώ ένας αιματοβαμμένος δικτάτορας δολοφονεί τον λαό του».





Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Ουκρανία κάλεσε απόψε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στο Κίεβο να παραμείνουν στα ξενοδοχεία τους ή στα σπίτια τους ώστε να μην εμπλακούν στα βίαια επεισόδια που σημειώνονται στην πόλη, όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN. 



 







protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου