Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Κομισιόν: Καλύτερες του αναμενομένου οι επιδόσεις της Κύπρου

Κομισιόν: Καλύτερες του αναμενομένου οι επιδόσεις της Κύπρου
Βρυξέλλες: Θετικότερο πρόσημο στη δημοσιονομική προσαρμογή αλλά και στα επίπεδα ύφεσης της κυπριακής οικονομίας, τοποθετούν οι προβλέψεις που εξέδωσε σήμερα η Κομισιόν, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις που είχε κάνει η Ε.Ε τον Νοέμβριο 2013.




 Οι Βρυξέλλες εκτιμούν ότι το ΑΕΠ υποχώρησε στην Κύπρο το 2013 κατά -6%, επίδοση εκ των πραγμάτων καλύτερη από το -8,7% που προέβλεπε η Κομισιόν τον περασμένο Νοέμβριο. Για το 2014 προβλέπεται επέκταση της ύφεσης -4,8%, ενώ το 2015 υπολογίζεται ότι θα σηματοδοτήσει την επιστροφή σε ανάπτυξη με το ΑΕΠ να αυξάνεται 0,9%, κάτι λιγότερο από τις προβλέψεις του περασμένου Νοεμβρίου. (1,1%).

Η Κομισιόν προβλέπει αύξηση της ανεργίας από το 16,0% το 2013 στο 19,2% το 2014, με μικρή μείωση το 2015, στο 18,4% του ενεργού πληθυσμού.

Στις προβλέψεις της Κομισιόν, τις οποίες παρουσίασε ο Αντιπρόεδρος Όλι Ρεν, καταγράφονται και τρεις ενδεχόμενοι κίνδυνοι. Η Ε.Ε επισημαίνει ότι μια περισσότερο παρατεταμένη περίοδος παροχής αυστηρών πιστώσεων θα μπορούσε να επιφέρει σημαντικά ρίσκα στην πραγματική οικονομία. Επιπροσθέτως, υπογραμμίζει, μια επιβράδυνση της μείωσης του χρέους των νοικοκυριών θα μπορούσε να παρατείνει την απαιτούμενη διαδικασία απομόχλευσης. Επιπλέον, μια περαιτέρω επιδείνωση των όρων της αγοράς εργασίας ενδέχεται να οδηγήσει σε μια πιο παρατεταμένη αδυναμία των επιχειρήσεων και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, τονίζει η Κομισιόν.

Διαβάστε εδώ το σύνολο των προβλέψεων της Κομισιόν για την Κύπρο και για όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου