Μιλώντας με τον Βασίλη Ζερταλή επικεφαλή της εταιρείας Prospectacy Ltd το ειδησεογραφικό δίκτυο αναφέρει ότι οι εγγραφές εταιρειών είναι σήμερα διπλάσιες από ότι ήταν πέρυσι αμέσως μετά την απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων.
«Ένα χρόνο πριν το τηλέφωνο δεν σταματούσε να χτυπά από ανήσυχους επενδυτές που ήθελαν να πάρουν τα χρήματά τους, σήμερα χτυπά για τον αντίθετο λόγο. Από επενδυτές που θέλουν να επιστρέψουν», ανέφερε στο CNBC. «Ρώσοι, Γερμανοί, Λατινοαμερικάνοι και Καναδοί, υπάρχει ενδιαφέρον από παντού», υποστηρίζει ο κ. Ζερταλής, ιδιαίτερα από Ρώσους, παρά το γεγονός ότι «τιμωρήθηκαν» με κούρεμα των καταθέσεών τους στην προσπάθεια που γινόταν για να τινάξει η Κύπρος από πάνω της τον χαρακτηρισμό του φορολογικού παραδείσου.
«Το τραπεζικό σύστημα έχει υποστεί ριζική αναδιάρθρωση ωστόσο οι χαρακτηρισμοί τύπου ‘φορολογικός παράδεισος’ παραμένουν», αναφέρει το δίκτυο.
«Το τραπεζικό σύστημα έχει υποστεί ριζική αναδιάρθρωση ωστόσο οι χαρακτηρισμοί τύπου ‘φορολογικός παράδεισος’ παραμένουν», αναφέρει το δίκτυο.
Οι επενδυτές εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον εξαιτίας του νομικού και φορολογικού συστήματος που είναι πολύ πιο σταθερό και αξιόπιστο από αυτό της Ρωσίας και θεωρούν ότι το ενδεχόμενο νέου κουρέματος είναι εξαιρετικά απομακρυσμένο», δήλωσε ο Κώστας Ερωτοκρίτου αντιπρόεδρος του Ρωσικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου.
Όπως αναφέρει το CNBC οι τράπεζες στην Κύπρο έπαψαν να δανείζουν και το επίπεδο των καταθέσεων μειώθηκε σημαντικά, ενώ σχεδόν τα μισά δάνεια που εκκρεμούν είναι προβληματικά. Το ιδιωτικό χρέος φτάνει στο 300% της κυπριακής οικονομίας €17 δις.
Παρόλα αυτά, η εγγραφή ξένων εταιρειών φαίνεται να ανακάμπτει καθώς η χώρα διατηρεί τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και παραμένει ένας δημοφιλής φορολογικός προορισμός.
Το ίδιο ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε και στο New York Times
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου