Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ: -Μπορούμε να μυρίσουμε με… τα μάτια μας;;;

diaforetiko.gr : e89a8ffb1393146ea4a207 600x384 ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ:  Μπορούμε να μυρίσουμε με... τα μάτια μας;;;
Ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ υποστηρίζουν ότι είμαστε θετικά ή αρνητικά προδιατεθειμένοι απέναντι σε μια μυρωδιά ανάλογα με την περιγραφή που μας δίνεται όταν μυρίζουμε. Όταν ο χαρακτηρισμός είναι θετικός, η μυρωδιά χαρακτηρίζεται πάντοτε ως πιο ευχάριστη.


Στο πλαίσιο της νέας μελέτης, οι ερευνητές ζήτησαν από 50 άτομα να μυρίσουν τέσσερα διαφορετικά δείγματα (αιθέριο έλαιο πεύκου, αιθέριο έλαιο γερανιού, κύμινο και παρμεζάνα). Κάθε μυρωδιά είχε λάβει ένα θετικό ή αρνητικό χαρακτηρισμό, τον οποίο οι συμμετέχοντες διάβασαν σε μια οθόνη υπολογιστή. Για παράδειγμα, το αιθέριο έλαιο γερανιού είχε την ετικέτα «φρέσκα λουλούδια» ή «φθηνό άρωμα».
Όλοι οι συμμετέχοντες επηρεάστηκαν θετικά από τους θετικούς χαρακτηρισμούς και αρνητικά από τους αρνητικούς χαρακτηρισμούς.
Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι η όσφρηση δεν είναι αντικειμενική, αλλά επηρεάζεται από τη λογική ερμηνεία που προκύπτει όταν διαβάζουμε ένα σχόλιο. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι αισθήσεις μας «συνεργάζονται» και αλληλεπιδρούν ώστε να ερμηνεύσουν ένα εξωτερικό ερέθισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου