Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Πόσο άλλαξες, πόσο άλλαξα


H ώρα για την πρώτη μεγάλη μάχη του Ολυμπιακού με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έφτασε και το Contra.gr καταγράφει τις αλλαγές στους δύο μονομάχους από τη στιγμή που η φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ ολοκληρώθηκε έως και σήμερα.


Ολυμπιακός: Πούλησε, αγόρασε, ανανεώθηκε

Οι άνθρωποι των πρωταθλητών Ελλάδας διατείνονταν ότι το ρόστερ του Ολυμπιακού δεν θα γνώριζε διαφοροποιήσεις κατά τη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου. Μπλόφα ή όχι κάτι τέτοιο φυσικά και δεν έγινε. Ο πρωταθλητής Ελλάδας φρόντισε πρώτα από όλα να γεμίσει το έτσι και αλλιώς γεμάτο ταμείο του με ζεστό ρευστό. Και αν για την πώληση του Βάις στο Κατάρ (αντί 5.000.000 ευρώ) δεν υπήρξε ο παραμικρός δισταγμός, γι΄αυτήν του Μήτρογλου στη Φούλαμ υπήρξαν δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Η αρχική πρόταση των Αγγλων απορρίφθηκε αλλά μόλις το νούμερο στο φαξ ανέβηκε στα 15.000.000 ο Βαγγέλης Μαρινάκης είπε το ναι και ο μακράν καλύτερος παίκτης του Ολυμπιακού μέχρι τον Δεκέμβριο αποτέλεσε παρελθόν.

Τα κενά βέβαια αναπληρώθηκαν. Αντί του ταλαντούχου αλλά απείθαρχου στην τακτική Βάις, ήρθε στον Πειραιά ο Πέρες, ένας πλάγιος που έχει το φιλότιμο να κάνει και βρώμικη δουλειά μέσα στο γήπεδο. Αντί του σούπερ Μήτρογλου, ήρθε ο Βαλντέζ, παίκτης με παραστάσεις και σημαντικές εμπειρίες στο υψηλό επίπεδο. Αποκτήθηκε τέλος και ο Πελέ από τον Εργοτέλη, αμυντικός μέσος που προφανώς ο Μίτσελ εκτιμά περισσότερο από τον Γιαταμπαρέ ο οποίος δόθηκε δανεικός. Κοντολογίς, η ποιότητα του ρόστερ δεν μειώθηκε, κάθε άλλο θα έλεγε κανείς.
Ως προς το καθαρά αγωνιστικό μέρος τέλος ο Ολυμπιακός συνέχισε να παίζει χωρίς αντίπαλο στην Ελλάδα. Εξασφάλισε ουσιαστικά το πρωτάθλημα από το τέλος του πρώτου γύρου κατά τον οποίο κατέγραψε μόλις μία βαθμολογική απώλεια (την ισοπαλία κόντρα στον Παναιτωλικό) ενώ στο Κύπελλο, αν και δυσκολεύτηκε, κατάφερε να αποκλείσει τον Ατρόμητο κρατώντας το όνειρο ενός ακόμα νταμπλ ζωντανό. Είναι σαφές ότι ο Ολυμπιακός περιμένει τα μεγάλα παιχνίδια με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ με μεγάλη ανυπομονησία και τα αντιμετωπίζει ως μία σπουδαία πρόκληση. Ενας πιθανός αποκλεισμός των πρωταθλητών Αγγλίας θα βάλει το κερασάκι στην τούρτα μίας έτσι και αλλιώς θαυμάσιας σεζόν.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Ο γολγοθάς του Μόγιες

Αν εξαιρέσει κανείς το Τσάμπιονς Λιγκ (όπου δεν έκανε και κάτι συγκλονιστικό) η εφετινή Γιουνάιτεντ απογοητεύει ή καλύτερα εκνευρίζει. Η διαδοχή στον πάγκο με τον Ντέιβιντ Μόγιες να παίρνει το χρίσμα και να κάθεται στο θρόνο του Σερ Αλεξ Φέργκιουσον μόνο απλή υπόθεση δεν αποδείχθηκε αφού οι αναταράξεις κατά τη διάρκεια της σεζόν ήταν πολλές και.... εντυπωσιακές.
Στο διάστημα της διακοπής των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων, η Γιουνάιτεντ σκέφτηκε σοβαρά και αποφάσισε να διαθέσει ένα πολύ μεγάλο ποσό για να προσδώσει προσωπικότητα στην επιεικώς προβληματική μεσαία γραμμή της. Ετσι αποκτήθηκε από την Τσέλσι ο Χουάν Μάτα, με τον Ισπανό να αναλαμβάνει το δύσκολο έργο να βάλει μία τάξη στο παιχνίδι της Γιουνάιτεντ. Ειρήσθω εν παρόδω, ο Ισπανός δεν έχει δικαίωμα συμμετοχής στα δύο παιχνίδια με τον Ολυμπιακό.

Εν τω μεταξύ ο ένας μετά τον άλλον οι εγχώριοι στόχοι χάνονταν. Αποκλεισμός στο Κύπελλο, αποκλεισμός στο Λιγκ Καπ (στα πέναλτι από τη Σάντερλαντ) υποχώρηση στην 6η θέση στο πρωτάθλημα με διαδοχικές γκέλες τόσο εντός όσο και εκτός έδρας. Πρωτάκουστα πράγματα για μία ομάδα η οποία δεν έχει τερματίσει ποτέ κάτω από την 3η θέση της Πρέμιερσιπ.
Η αλήθεια είναι ότι ο Μόγιες, προπονητής ο οποίος μέχρι στιγμής στην καριέρα του δεν είχε κάνει πρωταθλητισμό, βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Τα παιχνίδια με τον Ολυμπιακό αποτελούν για τον ίδιο και την ομάδα του την τελευταία ευκαιρία μία σεζόν που από τον ιστορικό του μέλλοντος μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μία από τις χειρότερες στην ιστορία της ομάδας. Είναι προφανές ότι αν η Γιουνάιτεντ πέσει θύμα μίας ακόμη έκπληξης και αποκλειστεί από τον Ολυμπιακό, τότε δεν θα έχει απολύτως τίποτα άλλο να κυνηγήσει εφέτος αφού ακόμα και η κατάκτηση της 4ης θέσης στο πρωτάθλημα μάλλον είναι όνειρο θερινής νυκτός.
Ο Μόγιες μέχρι στιγμής πειραματίστηκε αρκετά αλλά πλέον θα εμπιστευτεί τους έμπειρους για να βγει από τη δύσκολη θέση. Φέρντιναντ και Βίντιτς πίσω, Ρούνεϊ, που ανανέωσε το συμβόλαιό του στη μέση μαζί με τον Μάτα, φαν Πέρσι μπροστά και ο θεός βοηθός για τον Αγγλο προπονητή που κόντρα στον Ολυμπιακό θα παίξει τα ρέστα του.

contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου