Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

“Ζωντανά” βράχια μεγαλώνουν με τη βροχή και… περπατάνε!


diaforetiko.gr : MG 2425 600x434 Ζωντανά βράχια μεγαλώνουν με τη βροχή και… περπατάνε!
Τα «trovants» είναι ό,τι πιο περίεργο υπάρχει στη γη, καθώς χαρακτηρίζονται ως «ζωντανά» βράχια! Πρόκειται για παράξενους βράχους σε διάφορα μεγέθη που αναπτύσσονται όταν έρθουν σε επαφή με το νερό και σε μερικές περιπτώσεις μετακινούνται μόνοι τους από το ένα σημείο στο άλλο.


Τα βράχια αυτά βρίσκονται σε ένα μικρό ρουμανικό χωριό, το Costesti και η λέξη trovant σημαίνει «τσιμέντο & άμμος». Έχουν σφαιρικό σχήμα, αποτελούνται από έναν πέτρινο πυρήνα με εξωτερικό κέλυφος άμμου και αν κοπούν στο εσωτερικό τους διακρίνονται δαχτυλίδια σαν αυτά που υπάρχουν στους κορμούς των δέντρων.
Η δημιουργία τους χρονολογείται 6 εκατομμύρια χρόνια πριν, ως αποτέλεσμα σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή.
diaforetiko.gr : trovants1 Ζωντανά βράχια μεγαλώνουν με τη βροχή και… περπατάνε!
Υπάρχουν πολλές θεωρίες, φανταστικές και επιστημονικές, που επεξηγούν την προέλευση και την παράξενη συμπεριφορά των trovants. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι κάτω από το κέλυφος, υπάρχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα και όταν η επιφάνεια έρχεται σε επαφή με το νερό τα ορυκτά εξαπλώνονται και κάνουν την άμμο να επεκταθεί. Κάπως έτσι επεξηγείται η αύξηση των πετρών. Ωστόσο, πέρα από κάθε επεξήγηση του φαινομένου, η περιοχή αποτελεί σπουδαίο τουριστικό αξιοθέατο της Ρουμανίας, ενώ τα trovants από το 2004 προτατεύονται από την UNESCO.
diaforetiko.gr : MG 2427 Ζωντανά βράχια μεγαλώνουν με τη βροχή και… περπατάνε!
diaforetiko.gr : trovants2 Ζωντανά βράχια μεγαλώνουν με τη βροχή και… περπατάνε!
diaforetiko.gr : trovants4 Ζωντανά βράχια μεγαλώνουν με τη βροχή και… περπατάνε!
diaforetiko.gr : trovants5 Ζωντανά βράχια μεγαλώνουν με τη βροχή και… περπατάνε!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου