Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων γιατί δεν ήταν γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

Αντιδράσεις Τουρκοκυπρίων γιατί δεν ήταν γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους

Ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που προσήλθαν αλλά δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, επειδή δεν έχει καταγραφεί στο σύστημα η διεύθυνση κατοικίας τους -όπως προνοεί ο νόμος- ανέρχεται μόλις σε 150 άτομα, παγκύπρια


Σε καμία περίπτωση δεν θα διεξαχθούν οι εκλογές εκτός πλαισίου νόμου, δήλωσε ο Κύπριος υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, απαντώντας σε διαμαρτυρίες Τουρκοκύπριων ψηφοφόρων για τη μη συμπερίληψή τους στους εκλογικούς καταλόγους.

Ένταση δημιουργήθηκε στο εκλογικό τμήμα που ψηφίζουν Τουρκοκύπριοι ψηφοφόροι, στη Λευκωσία, κοντά στο Λήδρα Πάλλας, όταν ψηφοφόροι που άρχισαν να καταφθάνουν γύρω στις 10.00 πμ, πληροφορήθηκαν ότι δεν συμπεριλαμβάνεται το όνομά τους στον εκλογικό κατάλογο.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών, ο αριθμός των Τουρκοκυπρίων που προσήλθαν αλλά δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, επειδή δεν έχει καταγραφεί στο σύστημα η διεύθυνση κατοικίας τους -όπως προνοεί ο νόμος - ανέρχεται μόλις σε 150 άτομα, παγκύπρια.

Έντονα διαμαρτυρήθηκε ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Τουρκοκύπριων Δασκάλων (KTOS), Σενέρ Ελτζίλ, για τη μη συμπερίληψή του στον κατάλογο και αρνήθηκε να αποχωρήσει από το εκλογικό τμήμα, με αποτέλεσμα να παρέμβει η Αστυνομία. Για το θέμα διαμαρτυρήθηκαν και άλλοι Τουρκοκύπριοι υποψήφιοι ευρωβουλευτές, που έσπευσαν επί τόπου, όπου υπήρχαν ήδη εκπρόσωποι τουρκοκυπριακών ΜΜΕ.

Στο εκλογικό Τμήμα προσήλθε και ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, ο οποίος δήλωσε ότι «οι εκλογές γίνονται στη βάση νόμου».

Είπε ότι οι εκλογές δεν γίνονται με τον τρόπο που θέλει ο υπουργός ή το υπουργείο Εσωτερικών ή οι Τουρκοκύπριοι. Ούτε μπορώ να πω στον κόσμο να έρθει να ψηφίσει, παρότι δεν υπάρχει διεύθυνση, επειδή φωνάζουν κάποιοι, πρόσθεσε.

Ο νόμος, είπε ο κ. Χάσικος, λέει ότι πρέπει να υπάρχει διεύθυνση, ενώ διερωτήθηκε αν «θα θέσουμε σε κίνδυνο τις εκλογές διότι τρεις, πέντε, δέκα, φωνάξαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου