Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Η ιδέα του Internet χρονολογείται από το 1895!

60 χρόνια πριν τη γέννηση του "πατέρα του Internet" Tim Berners-Lee, ένας ιδιοφυής Βέλγος επιστήμονας ονόματι Paul Otlet οραματίστηκε κάτι που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί προπομπός του World Wide Web.


H εικόνα που βλέπετε (επάνω) είναι ένα σχέδιο που δημοσίευσε ο Otlet το 1895. Πρόκειται για την ιδέα του σχετικά με μια universal εγκυκλοπαίδεια, η οποία θα προσέφερε το περιεχόμενο πολλών βιβλίων σε πολλούς ανθρώπους ταυτόχρονα.
Έως το 1934, ο Otlet δούλεψε σκληρά πάνω σ' αυτήν την ιδέα και πρότεινε ένα σύστημα που θα έδινε πρόσβαση όχι μόνο σε βιβλία, αλλά και σε ταινίες, ηχογραφήσεις, ραδιοτηλεοπτικό πρόγραμμα και φωτογραφίες.
Με άξονα τις ασύλληπτα πρωτοποριακές αυτές του ιδέες, ο Otlet συνεργάστηκε με τον νομπελίστα Henri La Fontaine, αλλά και με τον φημισμένο αρχιτέκτονα Le Courbusier. Στόχος τους ήταν η δημιουργία ενός παγκόσμιου αρχείου με δημοσιεύματα εφημερίδων και ένα δίκτυο διανομής της πληροφορίας μέσω "ηλεκτρικών συσκευών".

Τα μεγαλόπνοα σχέδια του Paul Otlet έλαβαν τέλος το 1940, όταν οι Ναζί εισέβαλαν στο Βέλγιο. Λίγα χρόνια αργότερα έφυγε από τη ζωή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου