Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Πανικός στους χρήστες iPhone, iPad και iMac -Χάκερς κλειδώνουν τις συσκευές και ζητούν λύτρα για να επιτρέψουν ξανά την πρόσβαση

Πανικός έχει κυριεύσει τους χρήστες συσκευών Apple, καθώς κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας χρήστες iPhone, iPod και iMac στην Αυστραλία έπεσαν θύματα χάκερς. Οι τελευταίοι κλειδώνουν τους υπολογιστές των χρηστών και στη συνέχεια τους στέλνουν μήνυμα μέσω των οποίων τους ζητούν λύτρα για να επιτρέψουν και πάλι στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στις συσκευές τους. 

Πανικός στους χρήστες iPhone, iPad και iMac -Χάκερς κλειδώνουν τις συσκευές και ζητούν λύτρα για να επιτρέψουν ξανά την πρόσβαση

Το μήνυμα που βρήκαν οι χρήστες στις Αpple συσκευές τους, όταν προσπάθησαν το πρωί να τις χρησιμοποιήσουν, έλεγε ότι έχουν πέσει θύμα των χάκερς «Oleg Pliss» και ότι αν θέλουν να τις ξεκλειδώσουν έτσι ώστε να της επαναχρησιμοποιήσουν θα πρέπει να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Συγκεκριμένα οι χάκερς ζητούν το ποσό των 100 αμερικανικών δολαρίων το οποίο ζητούν να τους καταβληθεί μέσω PayPal.

Το πώς οι χάκερς απέκτησαν πρόσβαση στις συσκευές δεν έχει ακόμη γίνει γνωστό, ωστόσο εικάζεται ότι τα κατάφεραν χακεύοντας τους λογαριασμούς χρηστών στο iCloud και κατόπιν ενεργοποιώντας τη ρύθμιση «lost mode» (λειτουργία απώλειας) που κλειδώνει αμέσως τη συσκευή. Η ρύθμιση αυτή επιλέγεται από τους χρήστες συσκευών Apple όταν πέφτουν θύματα κλοπής προκειμένου οι κλέφτες να μην έχουν πρόσβαση σε αυτές.

Από την πλευρά της η Apple τηρεί σιγήν ιχθύος, παρά το γεγονός ότι τα online forum της εταιρείας για θέματα τεχνικής υποστήριξης, έχουν κατακλυστεί από μηνύματα χρηστών που έχουν πέσει θύματα των χάκερς αυτών και εκφράζουν εκεί την ανησυχία τους αλλά και το θυμό τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου