Τρίτη 18 Ιουνίου 2013

4 δις φορτώθηκε η Κύπρος λόγω Μαρφίν - Παρουσιάζουμε όλα τα έγγραφα!

NameΡαγδαίες οι εξελίξεις που αφορούν στην «τρύπα» δισεκατομμυρίων του κυπριακού τραπεζικού συστήματος, που προέκυψε μέσω της παροχής μη εξασφαλισμένων δανείων από την Μαρφίν Λαϊκή Τράπεζα.

Σημεία και τέρατα ακούστηκαν σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, η οποία εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι θεσμοί και τα δεδομένα, που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση το τραπεζικό σύστημα της χώρας.







 
Ζημιές ύψους 4 δισεκατομμυρίων, υπέστη η Κύπρος από την έκθεση της στην Marfin Investment Group. Αυτό προκύπτει από υπόμνημα, το οποίο κατέθεσε το πρωί στη Βουλή, ο πρόεδρος της προανακριτικής επιτροπής Βατοπεδίου της Βουλής των Ελλήνων, Δημήτριος Τσιρώνης. Στο υπόμνημα Τσιρώνη, επισημαίνεται ότι Μαρφίν και Εγνατία, είχαν εγκρίνει δάνεια 801 εκατομμυρίων, εκ των οποίων τα 732 εκ. προς φυσικά και νομικά πρόσωπα για αγορά μετοχών. Τα δάνεια αυτά, δόθηκαν με ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και εξασφάλιση τις μετοχές. Ανάλογη, υπόθεση καταγράφεται και για τη Μονή Βατοπεδίου. Σύμφωνα, πάντα με το υπόμνημα, ο όμιλος Μαρφίν ήταν βασικός χρηματοδότης της Μονής. Της χορήγησε δάνεια 156 εκ. εκ των οποίων τα 116 εκ. δόθηκαν για αγορά μετοχών της MIG και συνδεδεμένων μ' αυτήν εταιρειών.

Σύμφωνα με το Δημήτριο Τσιρώνη, η Μαρφίν - Εγνατία, χορήγησε επίσης ευνοϊκά δάνεια, ύψους 1,8 δις, σε επιφανείς εφοπλιστές και επιχειρηματικούς κύκλους συνδεδεμένους με τη MIG. Και γι' αυτά τα δάνεια, η μόνη εξασφάλιση ήταν οι μετοχές της MIG. Αντίστοιχα δάνεια, δόθηκαν από τον όμιλο Μαρφίν και στην Κύπρο. Αίσθηση προκαλεί δε το γεγονός ότι στις 31 Δεκεμβρίου 2010 το ποσοστό χρηματοδότησης του ομίλου MIG έφτασε το 86% στα 976 εκ. Ο κ. Τσιρώνης, εγείρει σωρεία ερωτημάτων, διότι όπως επισημαίνει στο υπόμνημα του, η Εγνατία το 2010 έδειχνε ζημιές από απομείωση δανείων μόνο 266 εκ. και όταν έγινε η τριπλή συγχώνευση πέντε μήνες μετά, οι επισφάλειες εκτοξεύθηκαν στο 1,5 δις.

Για "απίστευτες γελοιότητες που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα", κάνει λόγο ο Αντρέας Βγενόπουλος, χαρακτηρίζοντας την κατάθεση Τσιρώνη.
 
 
Προς κλήτευση Βγενόπουλου για κατάθεση, στην Επ. Θεσμών
 
Όπως δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών, ο Πρόεδρος της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής των Ελλήνων Δημήτρης Τσιρώνης, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα, για ποιο λόγο η τότε ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, υπό τον Αθανάσιο Ορφανίδη, αποδέχτηκε και ενέκρινε τη μετατροπή, αφού γνώριζε επακριβώς την κακή κατάσταση του δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα και την ανεπάρκεια κεφαλαίων και προβλέψεων.

Με την απόφαση μεταφοράς της εταιρικής έδρας στη Κύπρο, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επωμίστηκε ταυτόχρονα τις υποχρεώσεις εποπτείας και ελέγχου βιωσιμότητας, απαλλάσσοντας την ελληνική εποπτική αρχή από οποιαδήποτε εποπτική αρμοδιότητα. Αντίστοιχα, η υποχρέωση εγγυησής καταθέσεων δεν αφορούσε πλέον το ελληνικό Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων, αλλά το αντίστοιχο κυπριακό ενώ επίσης δεν υπήρχε η δυνατότητα πρόσβασης στα κεφάλαια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

Σε ένα «παράπλευρο σκάνδαλο», αυτό της συγχώνευσης της Μαρφίν Εγνατίας με την Λαϊκή Τράπεζα με έδρα την Κύπρο, το οποίο επιβάρυνε το κυπριακό τραπεζικό σύστημα με 4 δις ευρώ, είχε καταλήξει από το 2010 η προανακριτική εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, δήλωσε ο ίδιος ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Τσιρώνης.

«Η διερεύνηση του σκανδάλου του Βατοπεδίου μας οδήγησε σε ένα παράπλευρο σκάνδαλο του οποίου οι προεκτάσεις υπήρχαν και στην Κύπρο μέσω της Λαϊκής Τράπεζας», ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βουλή, ανέφερε ο κ. Τσιρώνης ο οποίος παρέδωσε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών υπόμνημα για τη διερεύνηση του σκανδάλου για το Βατοπέδι. Σε δηλώσεις μετά την κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι έχουν χαθεί «τουλάχιστον 4 δις μέσα από αυτή την πλεκτάνη».
 
Βγενόπουλος: Γραφικότητες...
 
Απαντώντας, ο Αντρέας Βγενόπουλος διερωτάται αν «η σκοπιμότητα της παραπλάνησης των Κυπρίων πολιτών μπορεί πλέον να κρύψει το μέγεθος αυτών των απίστευτων γελοιοτήτων που δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα». «Ο τέως βουλευτής Τσιρώνης είπε σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών διάφορες γραφικότητες, μεταξύ των οποίων και ότι η Κυπριακή Οικονομία υπέστη ζημίες 4 δισ. Ευρώ λόγω του Βατοπεδίου!», σημειώνει ο κ. Βγενόπουλος.
 
Name
Name
Name
Name
Name
 
Πηγή: /www.sigmalive.com/news/local/51141#sthash.jiprmctH.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου