Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Βρήκαν απαγορευμένα επικίνδυνα φάρμακα στην Κύπρο!!

Σε συναγερμό τέθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Κύπρου, μετά τη διεθνή επιχείρηση PANGEA VI, η οποία οδήγησε στον εντοπισμό εκατομμυρίων θανατηφόρων φαρμάκων παγκοσμίως, που  κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο. Σε εξονυχιστικούς ελέγχους που έγιναν και στην Κύπρο και συγκεκριμένα σε ταχυδρομεία όλων των επαρχιών, εντοπίστηκαν εκατοντάδες επικίνδυνα σκευάσματα.  



Σημαντικό πλήγμα κατά της παράνομης εμπορίας πλαστών φαρμάκων κατάφερε η διεθνής επιχείρηση PANGEA 6. Στα δίκτυα του διεθνούς κυκλώματος και η Κύπρος, αφού εντοπίστηκαν τέτοια φάρμακα, με εκατοντάδες δέματα να φθάνουν από τρίτες κυρίως χώρες, όπως η Ινδία, η Κίνα και το Βιετνάμ.

Πρόκειται για φαρμακευτικά προϊόντα, η χρήση των οποίων προϋποθέτει συνταγογράφηση από γιατρό. Ανάμεσα τους αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά, ορμόνες με αναβολική δράση, προϊόντα για στυτική δυσλειτουργία ακόμη και αυστηρά συνταγογραφούμενα φαρμακευτικά προϊόντα για διακοπή κύησης. Το εμπόριο φαρμακευτικών σκευασμάτων, διεξάγεται κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου.

Στην επιχείρηση στην Κύπρο συμμετείχαν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, το Τμήμα Τελωνείων, το Τμήμα Ταχυδρομείων, το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού οι Υγειονομικές Υπηρεσίες και η Αστυνομία, η οποία είχε και την ευθύνη συντονισμού. Κατά την επιχείρηση πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι στο Κέντρο Διαλογής Αλληλογραφίας στα Λατσιά, στα ταχυδρομεία δεμάτων  Λευκωσίας, Λάρνακας Λεμεσού και Πάφου, καθώς και στις αποστολές δεμάτων μέσω εταιρειών ταχυμεταφορών στο αεροδρόμιο Λάρνακας. Από τα 302 πακέτα που επιλέγηκαν για έλεγχο,  κατασχέθηκαν ή κατακρατήθηκαν 7, τα οποία περιείχαν 1447 τεμάχια φάρμακων, συμπληρωμάτων διατροφής ως επίσης και καλλυντικά βάρους 10 κιλών.  

Το  παράνομο εμπόριο φαρμακευτικών σκευασμάτων παγκόσμια έχει αναδειχθεί σε βιομηχανία δισεκατομμυρίων ευρώ, αποτελώντας εύκολη πηγή κέρδους για τους εμπόρους, την ώρα όμως που ελλοχεύουν τεράστιους κινδύνους για τη δημόσια υγεία. Πολλά από αυτά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, περιέχουν τοξικές ουσίες, οι οποίες μπορούν να αποδειχθούν ακόμα και θανατηφόρες. Κατά την επιχείρηση παγκόσμια κατασχέθηκαν 10 περίπου εκατομμυρίων τέτοιων σκευασμάτων αξίας 41 εκατομμυρίων δολαρίων. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σε διάστημα 7 ημερών (18-25 Ιουνίου )σε 99 χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης, τερματίστηκε η λειτουργία 9610 ιστοσελίδων παράνομης πώλησης/διαφήμισης φαρμάκων, ενώ συνελήφθησαν 58 άτομα τα οποία εμπλέκονταν σε παράνομες πωλήσεις φαρμάκων.  

Εκκλήσεις προς το κοινό για προσοχή

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία και οι αρμόδιες υπηρεσίες καλούν το κοινό να έχει πάντοτε κατά νου ότι η αγοραπωλησία φαρμάκων μέσω διαδικτύου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία, καθώς μόνο το 2% περίπου των διαδικτυακών φαρμακείων λειτουργούν νόμιμα, ενώ το υπόλοιπο 98% είναι παράνομα και ανεξέλεγκτα και ουσιαστικά δεν υπάρχει οποιαδήποτε εγγύηση ότι τα φάρμακα που αγοράζονται μέσω διαδικτύου, είναι αυθεντικά ή ότι δεν περιέχουν ουσίες οι οποίες είναι επιβλαβείς στον ανθρώπινο οργανισμό.

Οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν να παραγγέλνουν φαρμακευτικά προϊόντα ή συμπληρώματα διατροφής μέσω ιστοσελίδων, παρασυρόμενοι από τις διάφορες αναρτήσεις/διαφημίσεις στο διαδίκτυο. Θα πρέπει πάντοτε να έχουν υπόψη ότι τα σκευάσματα αυτά, κατά πάσα πιθανότητα είναι πολύ κακής ποιότητας, μπορεί να περιέχουν μικρή, έως ελάχιστη ποσότητα της δραστικής ουσίας, ή να μην περιέχουν καθόλου τη δραστική ουσία που είναι αναγκαία για την αποτελεσματική δράση τους, ενώ το χειρότερο απ’ όλα, ενδέχεται να περιέχουν τοξικές ουσίες που μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και θανατηφόρες. Π.χ. το ψευδεπίγραφο συμπλήρωμα διατροφής για αδυνάτισμα, το οποίο κυκλοφόρησε τις τελευταίες μέρες μέσω διαδικτύου με την ονομασία «“Pure Caffeine 200mg» και το οποίο περιείχε την πολύ τοξική ουσία 2,4 Dinitrophenol. Η θανατηφόρος δόση της εν λόγω ουσίας είναι μεταξύ 1000-3000 mg. Δηλαδή μετά από χρήση 600mg / ημέρα για τέσσερις συνεχόμενες μέρες (δηλαδή με τρία δισκία την ημέρα, για 4 συνεχόμενες μέρες), μπορεί να προκληθεί θάνατος, γεγονός το οποίο συνέβηκε το 2008 με την χρήση του εν λόγω παράνομου προϊόντος.


Πηγή: sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου