Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Dighton Rock: Ένας μυστηριώδης βράχος

Ο Dighton Rock το 1893
Ο Dighton Rock αποτέλεσε αντικείμενο περιέργειας για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι οι ΗΠΑ είναι χώρα. Το 1690 ο αιδεσιμότατος Cotton Mather έγραψε:
"Ανάμεσα στα άλλα περίεργα πράγματα της Νέας Αγγλίας, ένα είναι ένας ισχυρός βράχος, σε μια κάθετη πλευρά ενός ποταμού, η οποία σε μια παλίρροια καλύπτεται, υπάρχουν βαθιές εγχαράξεις, κανένας δεν ξέρει για το πώς ή το πότε έγιναν, σχεδόν 10 πόδια μήκους και ενός ποδιού φάρδος, γεμάτος με παράξενους χαρακτήρες..."


Ο Seth Eastman στον Dighton Rock το 1853

Μέχρι το 1783, ο κόσμος έκανε διάφορες υποθέσεις για την προέλευση του βράχου. Ο ακαδημαϊκός Ezrz Stiles πείστηκε ότι ο βράχος ήταν έργο των αρχαίων Φοινίκων. Αργότερα, κάποιοι υπέθεσαν πως ήταν έργο των Βίκινγκ, μετά των πρώτων Πορτογάλων και πρόσφατα οι Κινέζοι.
Ο Dighton Rock στον Taunton River στις αρχές του 1850

Παρά τα τόσα χρόνια υποθέσεων, τα ανάγλυφα πάνω στο βράχο δεν έχουν ακόμη εξηγηθεί οριστικά. Οι πιο πιθανές υποθέσεις τα αποδίδουν στους ιθαγενείς της Αμερικής ή στον Πορτογάλο εξερευνητή Miguel Cortereal. Οι υποστηρικτές των προ-Κολόμβου εξερευνήσεων της Αμερικής από Βίκινγκς, Φοίνικες, και ούτω καθεξής, συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι οι επιγραφές είναι αποδεικτικά στοιχεία.
Ο Dighton Rock έχει μετακινηθεί από την αρχική του θέση στον κοντινό ποταμού Τόντον, σε ένα μικρό μουσείο στο Dighton Rock State Park.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου