Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

Άρχισαν τα όργανα: Σε επιλεκτική χρεοκοπία η Κύπρος από Fitch!

Σε υποβάθμιση του μακροπρόθεσμου εγχώριου χρέους της Κύπρου στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας ως αποτέλεσμα της πρόωρης επιμήκυνσης/ανανέωσης των εγχώριων κρατικών ομολόγων στην κατηγορία προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.



Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για μια αναμενόμενη εξέλιξη, ιδιαίτερα μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να προχωρήσει σε ανανέωση εγχώριων κρατικών ομολόγων ύψους 1 δις ευρώ. Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι προσωρινή και δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση χρεοκοπία του κράτους. 
Βεβαίως, η υποβάθμιση αφορά μόνο στα εγχώρια ομόλογα, και όχι αυτά που είναι εκδομένα με διεθνές δίκαιο σε ξένο νόμισμα. Δηλαδή, αυτά που διαπραγματεύονται στις διεθνείς αγορές. Όπως εξηγούν οι Fitch στην έκθεση τους, η υποβάθμιση της αξιολόγησης της Κύπρου, αντανακλά την άποψη του οίκου, ότι η ανταλλαγή ομολόγων συνιστά δυσμενή ανταλλαγή του χρέους. Στην έκθεση τους οι Fitch,  αναφέρουν ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ανταλλαγής των ομολόγων και την έκδοση νέων τίτλων, η αξιολόγηση της Κύπρου θα αναβαθμιστεί και η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας θα εξέλθει από το καθεστώς περιορισμένης χρεοκοπίας.
Το καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας αποτελεί μια καθαρά τεχνητή διαδικασία την οποία είδαμε να συμβαίνει και στην περίπτωση της Ελλάδας κατά τη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων. Υποβαθμίστηκε και τέθηκε σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας, όμως, μόλις ολοκληρώθηκε η επαναγορά την αναβάθμισαν 7 μονάδες.
Τι είναι η επιλεκτική χρεοκοπία;
  • Είναι μια καθαρά τεχνητή διαδικασία και η διαβάθμιση θα είναι προσωρινή
  • Αφορά μόνο την έκδοση των συγκεκριμένων ομολόγων
  • Δεν πρόκειται για χρεοκοπία του κράτους, καθώς οι υπόλοιπες υποχρεώσεις του είναι διασφαλισμένες από το δάνειο των €10 δις
  • Οι πολίτες δεν θα αντιληφθούν  τίποτε, διότι στην ουσία δεν θα έχουν επιπτώσεις
  • Η χώρα, εδώ και δύο χρόνια είναι εκτός αγορών, επομένως η όποια διαβάθμιση δεν έχει ιδιαίτερη σημασία
H πρόωρη ανανέωση των ομολόγων 1 δις, ήταν μονόδρομος για την Κυβέρνηση καθώς αφενός περιορίζει τις ζημιές των κατόχων (30%) και αφετέρου διασφαλίζει τις χρηματοδοτικές ανάγκες του κράτους μέχρι την λήξη του μνημονίου. Επιπλέον, αποτελούσε υποχρέωση, που απορρέει από τη δανειακή σύμβαση.
Πηγή: www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου