Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Κύπρος: Μετανάστες προπηλάκισαν τον Χάσικο


Επεισόδια προκάλεσαν πολιτικοί πρόσφυγες, μετανάστες και αιτητές ασύλου έξω από το «Σπίτι της ΕΕ» στην Λεωφόρο Βύρωνος στην Λευκωσία, όταν μερικοί από αυτούς προπηλάκισαν τον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο, ο οποίος ήταν από τους κύριους ομιλητές σε εκδήλωση για την «Ζωή των Αναγνωρισμένων Προσφύγων στην Κύπρο.



 


Συγκεκριμένα την ώρα της εκδήλωσης στο εσωτερικό του «Σπιτιού της ΕΕ» ακούγονταν από τον προαύλιο χώρο συνθήματα σε έντονο ύφος από τους συγκεντρωθέντες με αποτέλεσμα να κληθούν ενισχύσεις από την Αστυνομία ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών για να φύγει χρησιμοποίησε την πόρτα ασφαλείας στο πίσω μέρος του κτηρίου.

 

Ωστόσο μόλις το αυτοκίνητο από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης έφθασε στο ισόγειο δεκάδες πολιτικοί πρόσφυγες και αιτητές ασύλου προχώρησαν προς το όχημα φωνάζοντας συνθήματα ότι διεκδικούν υπηκοότητα, το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, δουλειά και φαγητό.

 

Το αυτοκίνητο του Υπουργού Εσωτερικών περικύκλωσαν αστυνομικοί και μετά από λίγα λεπτά, ο κ. Χάσικος έφυγε με το όχημά του από τον χώρο.

 

Νωρίτερα, πάντως, ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε ότι η Κύπρος είναι χώρα φιλόξενη σε μετανάστες και πρόσφυγες, εφαρμόζει ότι απορρέει από διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις, τώρα όμως ως Κυπριακή Δημοκρατία με την οικονομική κρίση να ταλαιπωρεί την χώρα «είναι αδύνατον» να δεχθούμε άλλους μετανάστες, είπε ο Σωκράτης Χάσικος. - See more at: http://sigmalive.com/news/local/51986#sthash.xhAfVdTZ.dpuf



ΥΠΕΣ : Η Κύπρος δεν μπορεί να δεχθεί άλλα κύματα προσφύγων

Ο Υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε πως πολιτικοί πρόσφυγες, μετανάστες και αιτητές ασύλου «δεν νομίζω να μπορούν να επιτεθούν εναντίον του Υπουργού Εσωτερικών ο οποίος εκπροσωπεί την Κυπριακή Δημοκρατία που τους φιλοξενεί στην χώρα, φροντίζει για την υγεία τους, για την εκπαίδευση, για την διατροφή τους και για την διαμονή τους ευρύτερα».

 

Σε δηλώσεις του μετά από εκδήλωση στο «Σπίτι της ΕΕ» για την «Ζωή των Αναγνωρισμένων Προσφύγων στην Κύπρο», ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «θα πρέπει να καταλάβουν ότι αυτή η χώρα έχει τα δικά της προβλήματα τα οποία είναι αρκετά και μεγάλα, ειδικά τώρα με την οικονομική κρίση, αλλά και με την ανεργία που καλπάζει».

 

«Όλα αυτά θα πρέπει οι φιλοξενούμενοί μας να τα κατανοήσουν και να τα σεβαστούν. Η Κύπρος δεν αντέχει άλλους αιτητές πολιτικού ασύλου και μακάρι να καταφέρουμε να διαχειριστούμε αυτούς που έχουμε και είναι εδώ που απαιτείται βοήθεια από την ΕΕ αλλά και από την UNHCR», είπε ο κ. Χάσικος.

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι «πρέπει πρώτον να μας βοηθήσουν οικονομικά να διαχειριστούμε τους αιτητές που έχουμε και δεύτερον να μας βοηθήσουν και να κατανοήσουν ότι η χώρα μας δεν αντέχει άλλους αιτητές ασύλου».

 

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος «κατά τα άλλα, εξακολουθεί να είναι μια φιλόξενη χώρα, ως προς τους τρίτους, τηρεί και τιμά στο έπακρον όλες τις διεθνείς συμβάσεις και συμφωνίες περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αλλά επαναλαμβάνω ότι είναι σοβαρά τα δικά μας προβλήματα σήμερα και θέλουμε τουλάχιστον να το σεβαστούν».

 
Ερωτηθείς για το ποια απάντηση έλαβε στην έκκληση προς την ΕΕ για βοήθεια, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι βρισκόμαστε σε επαφή, αντιλαμβάνεστε ότι η ευρύτερη περιοχή της Κύπρου είναι γεμάτη από προβλήματα, πολέμους, κρίσεις και ταραχές και το ενδεχόμενο άφιξης προσφύγων είναι πάντοτε υπαρκτό».

 

«Και είναι εδώ που ζητούμε την βοήθεια να κατανοήσουν ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή και αδύναμη ουσιαστικά να υποδεχθεί νέα κύματα προσφύγων», είπε ο κ. Χάσικος.


Εξάλλου, ερωτηθείς αναφορικά με επιστολή του Δικηγορικού Συλλόγου προς τον Δήμο Λευκωσίας ότι τα κτίρια του Οικογενειακού Δικαστηρίου είναι ακατάλληλα, ο κ. Χάσικος είπε ότι «εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα και ειδικά θέμα ασφάλειας ας αποταθούν στις αρμόδιες αρχές, κι αν είμαι εγώ η αρμόδια αρχή, να είστε σίγουροι ότι θα το δω»


Πηγή: Sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου