Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Επιστήμη του τρόμου - «Χιμαιρικά έμβρυα»: Ανθρώπινα όργανα μέσα σε ζώα

(*Χίμαιρα - φωτό: Πλάσμα της ελληνικής μυθολογίας που είχε σώμα κατσίκας, κεφάλι λιονταριού και για ουρά ένα φίδι).

Ιάπωνες επιστήμονες ζητούν από τις αρχές της χώρας να τροποποιήσουν τους κανόνες που ορίζουν το ερευνητικό και πειραματικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν ανθρώπινα όργανα μέσα σε σώματα ζώων. Στόχος των ερευνητών είναι να εισάγουν τεχνητά ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε έμβρυο ζώου δημιουργώντας τα λεγόμενα «χιμαιρικά έμβρυα».


Τα «χιμαιρικά έμβρυα» θα εμφυτευτούν στη μήτρα ενός ζώου. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα βλαστικά κύτταρα θα αναπτυχθούν παράλληλα με το ζώο, το οποίο θα μεγαλώνει, και θα εξελιχθούν σε ένα πλήρως λειτουργικό ανθρώπινο όργανο, όπως για παράδειγμα ένα νεφρό ή ήπαρ.
Στη συνέχεια το ανθρώπινο όργανο θα συλλέγεται και να μεταμοσχεύεται σε ένα άτομο που το έχει ανάγκη, όπως αναφέρεται από το Γαλλικό Πρακτορείο.
Το πόρισμα των εμπειρογνωμόνων, που από την Τρίτη θα εξετάσουν «το ζήτημα στο επίπεδο της ηθικής και της αξιοπρέπειας» όπως σημείωσε αξιωματούχος, αναμένεται να δοθεί στην αρμόδια κυβερνητική επιτροπή τον επόμενο μήνα. Η εν λόγω επιτροπή θα καθορίσει το ερευνητικό πλαίσιο για τα «χιμαιρικά έμβρυα» στην Ιαπωνία.
Όπως επισημαίνεται από το Γαλλικό Πρακτορείο η ιαπωνική κοινωνία είναι αρκετά ανοιχτή σε αυτά τα ζητήματα, ενώ τα εγχώρια ΜΜΕ παρουσιάζουν τις εν λόγω έρευνες ως «εξαιρετικά θετικές».
Σήμερα στην Ιαπωνία επιτρέπεται στους επιστήμονες να αναπτύξουν «χιμαιρικά έμβρυα» για έως και δύο εβδομάδες σε δοκιμαστικούς σωλήνες, ωστόσο το ερευνητικό πλαίσιο απαγορεύει την τοποθέτηση «χιμαιρικών εμβρύων» σε μήτρα ζώου.
Στο προτεινόμενο πείραμα, που προκάλεσε και το ζήτημα αναδιαμόρφωσης του πλαισίου, μια ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου του Τόκιο με επικεφαλής τον Χιρομίτσου Νακαούτσι σχεδιάζει να εμφυτεύσει ένα «χιμαιρικό έμβρυο», από ανθρώπινα τεχνητά βλαστοκύτταρα (iPS), στη μήτρα ενός γουρουνιού.
«Θέλουμε να δούμε αν το πείραμα μπορεί να πετύχει. Αν θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα ανθρώπινο όργανο. Από εκεί και ύστερα θα χρειαστούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για να υπάρξει πρακτικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Νακαούτσι στο Γαλλικό Πρακτορείο. Ιάπωνες επιστήμονες ζητούν από τις αρχές της χώρας να τροποποιήσουν τους κανόνες που ορίζουν το ερευνητικό και πειραματικό πλαίσιο, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν ανθρώπινα όργανα μέσα σε σώματα ζώων. Στόχος των ερευνητών είναι να εισάγουν τεχνητά ανθρώπινα βλαστοκύτταρα σε έμβρυο ζώου δημιουργώντας τα λεγόμενα «χιμαιρικά έμβρυα»

Αποκάλυψη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου