Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Dijsselbloem προς Αναστασιαδη: Avoid speculation

Η Τράπεζα Κύπρου πρέπει να εξέλθει από το καθεστώς εξυγίανσης το συντομότερο δυνατό αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem σε επιστολή του προς τον Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.







Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, η κατάσταση στην Κύπρο δεν επιτρέπει ούτε εφησυχασμό ούτε καθυστέρηση στην αντιμετώπιση των πιεστικών προβλημάτων του χρηματοπιστωτικού τομέα.


Η απρόσκοπτη πρόσβαση των κυπριακών επιχειρήσεων στα κεφάλαια τους πρέπει να αποκατασταθεί, αναφέρει ο πρόεδρος του Eurogroup.

O Dijsselbloem, ουσιαστικά απαντώντας στην επιστολή Αναστασιάδη προς τον πρόεδρο της Κομισιόν Χοσέ Μανουέλ Μπαρόσο, επιβεβαιώνει την πρόθεση να σταθούν δίπλα στην Κύπρο και να στηρίξουν την επιστροφή της σε σταθερό οικονομικό μονοπάτι καλώντας παράλληλα την κυπριακή πλευρά να αποφύγει εικασίες περί μη εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Πάντως, ξεκαθαρίζει πως το Eurogroup διατηρεί τη σταθερή άποψη πως οι στόχοι μπορούν να επιτευχθούν μέσω ταχείας και αποφασιστικής εφαρμογής της στρατηγικής για τον τραπεζικό τομέα όπως συμφωνήθηκε στο μνημόνιο.

Προχωρώντας με αυτόν τον τρόπο θα επιτρέψει να αρθούν οι έλεγχοι στα κεφάλαια με βέλτιστο ρυθμό, σημειώνει ο κ. Dijsselbloem προσθέτοντας πως πρέπει να διατηρηθεί η ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ της επαναφοράς στις συνήθεις χρηματοοικονομικές συναλλαγές και της ανάγκης να διασφαλιστεί η σταθερότητα.

Η συνεχής διαβούλευση με την τρόικα παραμένει σημαντικότατη στην όλη διαδικασία ώστε να αποφευχθούν επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν.

Ο πρόεδρος του Eurogroup, στην επιστολή που αποκάλυψε το Bloomberg, χαιρετίζει τον διορισμό CEO και ΔΣ στην Τράπεζα Κύπρου, έστω και με κάποια καθυστέρηση και σημειώνει πως μαζί με την εκτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της τράπεζας αποτελούν σημαντικά βήματα ώστε να επιστρέψει στις συνήθεις εργασίες της.

Σε σχέση με το ποσό του ELA, που φορτώθηκε η Τράπεζα Κύπρου, ο Jeroen Dijsselbloem απλώς αναφέρει πως η αρμοδιότητα για παραχώρηση του ανήκε στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

Πάντως, στέλνει και ένα αυστηρό μήνυμα στον Πρόεδρο Αναστασιάδη καλώντας τον να αποφευχθούν εικασίες (avoid speculation) σε σχέση με τη δέσμευση της κυπριακής κυβέρνησης να τηρήσει όσα συμφωνήθηκαν στο μνημόνιο πριν καν το πρόγραμμα εφαρμοστεί. Σ’ αυτό το πλαίσιο οι δημόσιες διαβεβαιώσεις ότι θα εφαρμόσετε τους όρους του μνημονίου υπήρξαν πολύ βοηθητικές, προσθέτει. Ο πρόεδρος του Eurogroup καλεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη να προχωρήσει με σαφή και συντονισμένη επικοινωνία προς το κοινό σε σχέση με την στρατηγική για τον τραπεζικό τομέα όπως συμφωνήθηκε στο πρόγραμμα αφού θεωρεί εξαιρετικά σημαντικό να επανέλθει η εμπιστοσύνη σ’ αυτό το κρίσιμο σημείο.     

Επαναβεβαιώνοντας τη θέση του Eurogroup να σταθεί δίπλα στην Κύπρο, αναφέρεται στην πρόσφατη λειτουργία του the Support Group for Cyprus που στόχο έχει να ανακουφίσει από τις συνέπειες του οικονομικού σοκ μέσω της κινητοποίησης ταμεία της ΕΕ και παροχής τεχνικών γνώσεων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου