Χωρίς πτητικά μέσα στη μάχη με τις φλόγες (φωτο-ρεπορτάζ)Λάρνακα: Εκτός ελέγχου εξακολουθεί να μαίνεται η τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιά που έχει ξεσπάσει από τις δέκα το πρωί σε τέσσερα μέτωπα στην περιοχή Σκαρίνου, Αγίου Θεοδώρου, Χοιροκοιτίας, Τόχνης και Μαρωνίου.








Με δηλώσεις της πριν από λίγο η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λίζα Κεμιτζή ανέφερε ότι «όλες οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Αμυνας, της Εθνικής Φρουράς και εθελοντικές ομάδες θα παραμείνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας στη περιοχή για να δώσουν μάχη με τις φλόγες».


Λόγω του σκότους, όλα τα πτητικά μέσα έχουν αποχωρήσει από το πύρινο μέτωτο και  «αναμένεται πως με το πρώτο φως αύριο το πρωί θα ριχθούν και πάλι στη μάχη με τις φλόγες για πλήρη κατάσβεση της πυρκαγιάς. Εκατό πυροσβέστες με 30 οχήματα από τους πυροσβεστικούς σταθμούς Λεμεσού, Λάρνακας, του Τμήματος Δασών και της ΕΜΑΚ, καθώς μέλη της Πολιτικής Αμυνας, της Εθνικής Φρουράς και εθελοντές προσπαθούν από το πρωί να θέσουν υπό έλεγχο τα μέτωπα της φωτιάς» είπε και πρόσθεσε ότι «λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στη περιοχή αυτό ήταν αδύνατο.



Η κ. Κεμιτζή είπε ακόμα ότι «άνδρες της Πολιτικής Άμυνας μετέβησαν σε ορισμένα σπίτια στον Άγιο Θεόδωρο και τη Σκαρίνου που βρίσκονται πολύ κοντά στο δρόμο της φωτιάς και ζήτησαν προληπτικά από τους κατοίκους τους να μεταβούν είτε στα δημοτικά σχολεία είτε στα κοινοτικά μέγαρα των δύο κοινοτήτων. Υπάρχει επίσης το ενδεχόμενο κατά τη διάρκεια της νύχτας οι δύο Κοινότητες να εκκενωθούν προληπτικά αφού σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία θα εξακολουθήσουν να πνέουν δυνατοί άνεμοι. Ωστόσο η κατεύθυνση των ανέμων αλλάζει συνεχώς και αυτός είναι ο κύριος λόγος που μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να τεθούν υπό έλεγχο οι φωτιές» σημείωσε.


Στο μεταξύ, η Αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη ενός 19χρονου στρατιώτη από την Κοφίνου συνέλαβε πριν από λίγο η Αστυνομία για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με τις πυρκαγιές. Όπως αποκάλυψε νωρίς το απόγευμα το philenews, ο 19χρονος θεωρείται ύποπτος για εμπρησμό τουλάχιστον για μία από τις τέσσερις πυρκαγιές που ξέσπασαν από το πρωί.

Πύρινος εφιάλτης


Η πυρκαγιά ξέσπασε στις 10 το πρωί σχεδόν ταυτόχρονα σε 4  διαφορετικές εστίες και πρόκειται για κακόβουλη πυρκαγιά. Μάλιστα, ο διευθυντής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, Μάρκος Τράγκολας, επεσήμανε ότι σχεδόν ταυτόχρονα ξέσπασαν φωτιές σε δύο σημεία στην περιοχή της Τόχνης, μία στη Χοιροκοιτία και μία στην παραλία του Αγίου Θεοδώρου.


Λίγο πριν το μεσημέρι η Αστυνομία σε συνεργασία με την Πολιτική Άμυνα και την Πυροσβεστική Υπηρεσία, προχώρησε σε εκκένωση της Χοιροκοιτίας, ενώ η φωτιά κατευθύνθηκε σε κάποια στιγμή στην ορεινή περιοχή Λάρνακας μέχρι την κοινότητα της Βάβλας. 


Επί τόπου μετέβησαν οι υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου, Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος και Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσος Μητσόπουλος οι οποίοι παρακολουθούν από κοντά το έργο των πυροσβεστών για κατάσβεση της φωτιάς, η οποία στο πέρασμα της έκαψε αυτοκίνητα, βαριά μηχανήματα, ένα εργοστάσιο σκυροδέματος και ένα φυλάκιο της Εθνικής Φρουράς στη Χοιροκοιτία. Οι τρεις εθνοφρουροί που βρίσκονταν στο φυλάκιο είναι καλά στην υγεία τους.

Στη μάχη με τις φλόγες έχουν ριχθεί περίπου 100 πυροσβέστες με 30 οχήματα από τους Πυροσβεστικούς Σταθμούς Λεμεσού, Λάρνακας, του Τμήματος Δασών και της ΕΜΑΚ καθώς μέλη της Πολιτικής Άμυνας, της Εθνικής Φρουράς και ασθενοφόρα μέλη των οποίων παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε άτομα που χρειάζεται αφού οι πυκνοί καπνοί από τη φωτιά δημιουργούν αναπνευστικά προβλήματα.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Ιωνάς Νικολάου ανέφερε ότι «δυστυχώς η κατάσταση παραμένει δύσκολη και γίνεται μεγάλη προσπάθεια τόσο από την Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και από τις άλλες δυνάμεις, το Τμήμα Δασών και την Πολιτική Αμυνα για να μπορέσουμε να χειραγωγήσουμε τα διάφορα μέτωπα τα οποία φαίνεται ότι ήταν πάρα πολλά».
Πρόσθεσε ότι «οι λόγοι για τους οποίους εξελίχθηκε αυτή η κατάσταση δεν είναι τυχαίοι. Δυστυχώς είναι εσκεμμένες προσπάθειες κάποιων ελαφρόμυαλων, οι οποίοι για ακόμα μια φορά έδειξαν το πόσο άμυαλοι είναι».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο υπουργός είπε πως «από την ενημέρωση που υπάρχει φαίνεται ότι ήταν πολλές οι εστίες της φωτιάς οι οποίες μάλιστα ήταν και ανεξάρτητες μεταξύ τους. Αυτό σημαίνει πολλά και αν κάποιοι νομίζουν ή νοιώθουν αυτή την ικανοποίηση να βλέπουν το περιβάλλον από τη μια να καταστρέφεται και κάποιοι να χάνουν τις περιουσίες τους και από την άλλη κάποιοι άνθρωποι να καταβάλλουν μια τόσο μεγάλη, έντονη προσπάθεια θέτοντας ακόμα και σε κίνδυνο τη ζωή τους, δεν νομίζω να υπάρχει οποιαδήποτε δικαιολογία ή εξήγηση γι αυτό το οποίο κάνουν» είπε.
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι κάποια άτομα κινδύνεψαν από τη φωτιά, ο κ. Νικολάου σημείωσε πως «έγιναν πάρα πολλές προσπάθειες και αξίζουν συγχαρητήρια τα παιδιά (πυροσβέστες και άλλους). Εκείνο το οποίο έχει μεγάλη σημασία είναι το πώς αυτές οι προσπάθειες που έχουν γίνει μέχρι στιγμής να μπορέσουν να έχουν αποτέλεσμα γιατί φαίνεται πως υπάρχουν ακόμα εστίες αναζωπύρωσης που προκαλούν μεγάλα προβλήματα».
Είπε ακόμα ότι «παίζουμε με το χρόνο, παίζουμε με τις δυνάμεις που έχουμε και όσο το δυνατό το καλύτερο συντονισμό για να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα».
Από την πλευρά του ο υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσος Μητσόπουλος είπε πως ο αρχαιολογικός χώρος στη Χοιροκοιτία είναι «ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κύπρου, ένα μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και για μας είναι θέμα τιμής και αξιοπρέπειας να διασώσουμε αυτό το χώρο».
Πρόσθεσε πως «παρά το γεγονός ότι οι φλόγες έχουν εισέλθει στο χώρο, ζημιές δεν έχουν γίνει στα αρχαία μνημεία ή σε οποιαδήποτε άλλα υποστατικά χρησιμοποιούνται από το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Υπάρχουν και υπάλληλοι από το Τμήμα Αρχαιοτήτων καθώς και άλλα τμήματα σε διαρκή ετοιμότητα προκειμένου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο αναζωπύρωσης της φωτιάς που είναι υπαρκτό λόγω των σφοδρών ανέμων και της αλλαγής της φοράς των ανέμων».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσόπουλος είπε πως «η βλάστηση μέσα στο χώρο του αρχαιολογικού μνημείου της Χοιροκοιτίας έχει σε μεγάλο βαθμό καταστραφεί. Η έγνοια μας και η προσπάθεια μας είναι να διασώσουμε αυτή την ώρα τα μνημεία» σημείωσε.
* Λόγω της πυρκαγιάς έκλεισε για αρκετή ώρα ο αυτοκινητόδρομος Λεμεσού - Λευκωσίας , παρά τη Χοιροκοιτία καθώς και ο παλαιός δρόμος κοντά στην κοινότητα. Η Αστυνομία απευθύνει έκκληση στο κοινό, όπως οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί και υπομονετικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των επί καθήκοντι αστυνομικών.


Γράφουν: Πάμπος Βάσιλας και Ευαγγελία Σιζοπούλου/ Φωτογραφίες: Πάμπος Βάσιλας και Ανδρέας Λάζαρου