Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Γερμανικό χαστούκι στις ευρωπαϊκές ορέξεις της Άγκυρας

Γερμανικό χαστούκι στις ευρωπαϊκές ορέξεις της Άγκυρας"Παγωμένο" για άλλους τέσσερις μήνες θα παραμείνει το κεφάλαιο 22 στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας, κατόπιν σχετικής απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, με αφορμή τον τρόπο αντιμετώπισης των αντι-κυβερνητικών διαδηλώσεων από πλευράς της Κυβέρνησης Ερντογάν. 



Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που συνήλθαν στο Λουξεμβούργο, "συμφώνησαν στο άνοιγμα του κεφαλαίου 22", που αφορά την περιφερειακή πολιτική, είπε ο εκπρόσωπος. Ωστόσο, η έναρξη του νέου αυτού γύρου των διαπραγματεύσεων δεν θα γίνει πριν από το φθινόπωρο, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος για να συνεκτιμηθεί η πρόσφατη καταστολή των διαδηλώσεων από τις τουρκικές αρχές.Η συγκεκριμένη απόφαση, ήταν επιδίωξη της Γερμανίας, η οποία πρότεινε την αναβολή για διάστημα τεσσάρων μηνών, κάτι το οποίο τελικά μετουσιώθηκε σε συμφωνία. Την ίδια ώρα συμφωνήθηκε η επανάληψη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.
Εάν οι 27 δεν κατέληγαν σήμερα σε ομόφωνη απόφαση κατά τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, η διακυβενρητική διάσκεψη που πρόκειται να δώσει αύριο το πράσινο φως θα αναβαλλόταν για πολλούς μήνες, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές.
Η Αγκυρα απείλησε με "συνέπειες" την ΕΕ, εάν δεν άνοιγε αμέσως το κεφάλαιο 22, επικρίνοντας ειδικότερα τη στάση της Γερμανίας για το θέμα.
"Ενα θέμα που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσκομμα στις ευρω-τουρκικές σχέσεις ξεπεράσθηκε... Το τρένο Τουρκία-ΕΕ μπορεί να προχωρήσει με όλη του την ταχύτητα", δήλωσε ο Αχμέτ Νταβούτγλου.
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία χαρακτηρίζει τη συμφωνία "ανεπαρκές, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση, μέτρο" και επαναλαμβάνει ότι η Τουρκία προτίθεται να φέρει εις πέρας τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ-Τουρκίας ξεκίνησαν το 2005 με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Μέχρι σήμερα, μόνο ένα κεφάλαιο, το 35, έχει κλείσει. Εμπόδιο στην ταχεία πρόοδό τους είναι το θέμα της Κύπρου, αλλά και η αρνητική στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην Ενωση.
Παρέμβαση Κασουλίδη
Σε παρέμβαση του ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σχολιάζοντας αναφορές για την ανάγκη ενεργότερης εμπλοκής της ΕΕ με την Τουρκία, υπενθύμισε καταρχήν ότι με επιλογή της Τουρκίας αυτή η εμπλοκή διακόπηκε κατά την διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2012. 
Επεσήμανε δε ότι σε αυτή την προσπάθεια θα συμβάλει καθοριστικά η πρόταση που έχει ήδη υποβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία για επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, η οποία και θα επιτρέψει άμεσα πρόοδο στα Κεφάλαια που καλύπτουν το συγκεκριμένο τομέα.
Ικανοποιημένη η Ιρλανδική προεδρία
Ο Ιρλανδός Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεύων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων,Ίμον Γκίλμορ, εξέφρασε σήμερα την ικανοποίηση της Ιρλανδικής Προεδρίας για την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων να ανοίξει το κεφάλαιο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, που αφορά την Περιφερειακή Πολιτική.
Ο κ. Γκίλμορ επισημαίνει ότι παρά την ενόχληση που προκάλεσε στην ΕΕ η αντίδραση των τουρκικών αρχών στις πρόσφατες ειρηνικές διαδηλώσεις στην Τουρκία, πεποίθησή του είναι ότι η ενταξιακή διαδικασία είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο που «διαθέτουμε για να επηρεάσουμε τη μεταρρυθμιστική ατζέντα στην Τουρκία». Οι ευρωπαϊκές μεταρρυθμίσεις έχουν διευκολύνει τη διεξαγωγή ειρηνικών διαδηλώσεων και την ελευθερία έκφρασης για αντιφρονούντες, σημείωσε.
sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου