Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

«Όχι» της ευρωζώνης στην Κύπρο!

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απορρίπτουν το αίτημα της Κύπρου για πρόσθετη βοήθεια. Στην ατζέντα η Ελλάδα και η διάσωση των τραπεζών.




«Αυτό δεν θα ήταν καλό για την Κύπρο, γιατί τα δάνεια θα πρέπει και να αποπληρωθούν» δήλωσε σχετικά στο Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup Γιερούν Ντάϊσελμπλουμ, συμπληρώνοντας ότι «το πρόγραμμα (διάσωσης) έχει υπολογιστεί σωστά με βάση τις προσδοκίες που υπάρχουν». 

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν δήλωσε ότι «μόλις συμφωνήσαμε στο πρόγραμμα της Κύπρου, σε αυτή τη βάση θα εργαστούμε». Στο ίδιο μήκος κύματος η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ λέει ότι «δεν βλέπει εναλλακτική λύση για την Κύπρο, που να είναι καλύτερη από τα όσα είχαν συμφωνηθεί μετά από πολύ κόπο», ενώ και ο ομόλογός της από το Λουξεμβούργο Λουκ Φρίντεν επισημαίνει: «το σημερινό πακέτο για την Κύπρο ήταν ένας συμβιβασμός και είναι, νομίζω, μάλλον απίθανο να τεθεί υπό αμφισβήτηση αυτός ο συμβιβασμός».

Πριν από περίπου δέκα ημέρες ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης είχε αποστείλει επιστολή στις Βρυξέλλες, με την οποία ζητούσε τροποποιήσεις στους όρους διάσωσης του συμπεφωνημένου προγράμματος, ώστε ο κυπριακός λαός να έχει «μία προοπτική επιβίωσης» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. Ουσιαστικά η Λευκωσία ζητεί πρόσθετη οικονομική βοήθεια, για να αντιμετωπιστεί το «άνοιγμα» της Τράπεζας Κύπρου, η οποία απορροφώντας τη Λαϊκή Τράπεζα έχει επιβαρυνθεί με πρόσθετες επισφάλειες ύψους 9 δις ευρώ.

Διαφωνίες για τη διάσωση των τραπεζών 


Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης φάνηκε να παραμένουν στις αντικρουόμενες θέσεις τους για τους κανόνες που πρέπει να διέπουν μελλοντικά τη στήριξη και τη διάσωση τραπεζών στην ευρωζώνη. Η γερμανική τηλεόραση επιβεβαιώνει ότι ζητούμενο, για το Βερολίνο, είναι μία συγκεκριμένη σειρά ικανοποίησης των πιστωτών σε περίπτωση πτώχευσης: πρώτοι θα καλούνται στο ταμείο οι ιδιοκτήτες της τράπεζες, θα ακολουθούν οι μεγάλοι πιστωτές, στη συνέχεια οι καταθέτες με περισσότερα από 100.000 ευρώ και τελευταίοι οι φορολογούμενοι.

Πάντως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόϊμπλε δήλωσε στο περιθώριο της συνόδου ότι «ακόμα δεν έχουμε κοινή γραμμή στο ζήτημα αυτό και καλό θα ήταν να μην έχουμε υπερβολικές προσδοκίες».

Ζητούμενο παραμένουν και οι κοινοί κανόνες για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ιδιαίτερα το ερώτημα, αν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Διάσωσης (ESM) θα χρηματοδοτεί με αναδρομική ισχύ τις τράπεζες που έχουν ήδη ανακεφαλαιοποιηθεί, μεταξύ αυτών και τις ελληνικές. Διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες εκτιμούσαν το βράδυ της Πέμπτης ότι μπορεί να επιτευχθεί μία κατ΄αρχήν συμφωνία στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, αλλά θεωρείται λιγότερο πιθανή μία συμφωνία στο ζήτημα της αναδρομικής ισχύος.

«Πράσινο φως» για την ένταξη της Λετονίας

Το βράδυ της Πέμπτης οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έδωσαν το «πράσινο φως» για την ένταξη της Λετονίας στο ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2014. Σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων η οριστική απόφαση θα ληφθεί σε σύνοδο του Ecofin στις 9 Ιουλίου.

Αναλυτές κάνουν λόγο για ένα «σημαντικό οιωνό» καθώς το ευρώ αρχίζει να προσελκύει νέα μέλη, για πρώτη φορά μετά την πολυετή δημοσιονομική κρίση. «Είναι ένα σημάδι, ότι η εμπιστοσύνη προς το ευρώ αρχίζει να αποκαθίσταται» δηλώνει ο Επίτροπος Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν. Επιφυλάξεις για την ένταξη της Λετονίας εκφράζει πάντως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πηγή: Deutsche Welle
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου