Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Η Τουρκία βρήκε... τον Γερμανό της

Η Τουρκία βρήκε... τον Γερμανό της
Βρυξέλλες: Μαύρα σύννεφα συγκεντρώνονται γύρω από την προοπτική ανοίγματος του κεφαλαίου «Περιφερειακή Πολιτική» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.






 Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η Γερμανία επέμεινε χθες, σε διπλωματικό επίπεδο, στη διατύπωση «επιφύλαξης» (reservation), διαμηνύοντας ότι η αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από τις Αρχές ασφαλείας της Τουρκίας δεν επιτρέπει στο Βερολίνο να ανάψει πράσινο φως για το άνοιγμα του τουρκικού διαπραγματευτικού κεφαλαίου. Όπως ακόμη πληροφορούμαστε, επιφύλαξη διατύπωσε και η Ολλανδία, ενόψει συζήτησης που θα διεξαχθεί στο κοινοβούλιο της χώρας.
 
Υπό το φως των δεδομένων αυτών, η Διακυβερνητική Διάσκεψη που προγραμμάτισε η Ιρλανδική Προεδρία στις 26 Ιουνίου, προκειμένου να ανοίξει το τουρκικό κεφάλαιο, τίθεται πλέον εν αμφιβόλω. Ωστόσο, η Ιρλανδική Προεδρία δεν καταθέτει τα όπλα και αναμένεται να μεταφέρει το σκηνικό των διαβουλεύσεων στο ανώτατο διπλωματικό επίπεδο, ενώπιον της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων COREPER, προσβλέποντας σε διαφοροποίηση της γερμανικής θέσης.

Ήδη το Λονδίνο, με τη συνεργασία και της Κομισιόν, εργάζεται μεθοδικά προκειμένου να μεταπείσει το Βερολίνο, αλλά μέχρι στιγμής οι προσπάθειές του δεν έχουν αποδώσει καρπούς. Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας έχει επιστρατεύσει προειδοποιήσεις για το ενδεχόμενο «μετωπικής σύγκρουσης» Ε.Ε.-Τουρκίας, καλώντας τους Ευρωπαίους εταίρους και κυρίως τη Γερμανία να επανεξετάσει τη θέση της.

Το Foreign Office επικαλείται επίσης τον «ρόλο-κλειδί» που διαδραματίζει η Άγκυρα και υπενθυμίζει ότι αποτελεί «στρατηγικό εταίρο» της Ε.Ε. Ανάλογες κινήσεις κάνει και η Κομισιόν, η οποία εισηγείται το άνοιγμα του κεφαλαίου «Περιφερειακή Πολιτική» των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, παρακάμπτοντας την προκλητική καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υποψήφια χώρα.

Με κάθε ευκαιρία, ο Επίτροπος Φούλε υπενθυμίζει ότι για τρία ολόκληρα χρόνια δεν έχει ανοίξει ούτε ένα τουρκικό διαπραγματευτικό κεφάλαιο, ζητώντας να τερματιστεί η περίοδος «απραξίας» στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.
 
Κύκλοι στην έδρα της Ε.Ε αφήνουν πάντως να διαρρεύσει ότι η γερμανική κυβέρνηση έχει συζητήσει το θέμα σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο και φέρεται να θεωρεί ότι ενδεχόμενη συναίνεσή της στο άνοιγμα του τουρκικού κεφαλαίου, θα ήταν λανθασμένη κίνηση και ενδεχομένως να έχει κόστος στην εκλογική μάχη που θα δώσει η Άγκελα Μέρκελ σε δύο μήνες, τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι οι παρεμβάσεις Λονδίνου και Βρυξελλών αναμένεται να συνεχιστούν τις προσεχείς μέρες, θεωρώντας όμως «δύσκολη υπόθεση» τη διαφοροποίηση των θέσεων του Βερολίνου.  

Πηγή: philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου