Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

«Η Τρόικα έθετε μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 150 εκατομμύρια ευρώ»


Αρχισε το πρωί τις εργασίες της η Ερενητική Επιτροπή, η οποία διορίστηκε από το υπουργικό συμβούλιο για να διερευνήσει τις συνθήκες, υπό τις οποιες η κυπριακή οικονομία οδηγήθηκε στο σημερινό τραγικό σημείο.


Πρώτος μάρτυρας ήταν ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, ο οποίος κατέθεσε ότι είχαν υποβληθεί πάμπολλες προτάσεις στην κυβέρνηση για αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και ότι μόνο το 2010 λήφθηκαν μέτρα για περιορισμό των δαπανών.
Για την Τρόϊκα, ο κύριος Πατσαλίδης είπε ότι από την πρώτη συνάντηση, το 2012, σχημάτισε την εντύπωση ότι επρόκειτο για άτεγκτη τεχνοκρατική ομάδα, η οποία διαφοροποιείτο ελάχιστα από τις θέσεις της.

Είπε επίσης ότι, μεταξύ των αξιώσεων που έθετε, ήταν η μείωση των κοινωνικών παροχών κατά 150 εκατομμύρια ευρώ, τα έσοδα από το φυσικό αέριο να χρησιμοποιούνταν για εξόφληση του δανείου, κατάργηση της ΑΤΑ, και ένταξη του συνεργατισμού υπό την εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας.
Ταυτόχρονα έθεταν και θέμα ξεπλύματος χρήματος.

Για τη Λαϊκη Τράπεζα


Αναφερομενος στο γεγονός ότι η Λαϊκη Τράπεζα κατέφυγε στον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας της Ευρωπαϊκης Κεντρικής Τράπεζας- ΕΛΑ-, αποκάλυψε ότι το θέμα αυτό επικρέμματο ως δαμόκλειος σπάθη στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι η Τρόϊκα απειλούσε συνεχώς ότι θα καταρρεύσει η Λαϊκη, συμπαρασύροντας το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου