Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Ξεκίνησε κι επισήμως δικαστική έρευνα για χρηματοδότηση Σαρκοζί από Καντάφι


Το δρόμο της δικαιοσύνης παίρνει, πλέον, η υπόθεση των κατηγοριών για χρηματοδότηση της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, από τον συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι το 2007.

Ξεκίνησε κι επισήμως δικαστική έρευνα για χρηματοδότηση του Σαρκοζί από τον Καντ

Οι δικαστικές αρχές της χώρας ξεκίνησαν κι επισήμως την έρευνα, με αξιωματούχο της εισαγγελίας να αναφέρει ότι η έρευνα αυτή ξεκίνησε μετά τις σχετικές κατηγορίες που διατύπωσε ο Γαλλολιβανέζος επιχειρηματίας Ζιάντ Τακιεντίν, ο οποίος τελεί επίσης υπό έρευνα σε ξεχωριστή υπόθεση για την πώληση όπλων στο Πακιστάν τη δεκαετία του 1990.

Ο Τακιεντίν δήλωσε στις 19 Δεκεμβρίου ότι έχει στην κατοχή του αποδείξεις περί χρηματοδότησης από τη Λιβύη της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί.
Ωστόσο, ο δικαστής ή οι δικαστές δεν πρόκειται να εξετάσουν ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε την άνοιξη του 2012 στον ιστότοπο πληροφόρησης Mediapart, δηλαδή ένα φερόμενο υπόμνημα που αποδίδεται σε έναν πρώην αξιωματούχο του καθεστώτος Καντάφι.

Αυτό γιατί, έπειτα από προσφυγή του Σαρκοζί, ο οποίος κάνει λόγο για «πλαστογραφία και χρήση πλαστών εγγράφων», το έγγραφο είναι αντικείμενο προκαταρκτικής έρευνας για να εξακριβωθεί η γνησιότητά του.
Η προκαταρκτική αυτή έρευνα διευρύνθηκε στη συνέχεια για να επαληθευτούν οι κατηγορίες του Τακιεντίν, τις οποίες επανέλαβε ο ίδιος και στη συνέχεια, χωρίς ωστόσο να παράσχει συγκεκριμένα στοιχεία για να τις στηρίξει. Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής έγιναν στα τέλη Φεβρουαρίου έρευνες στο σπίτι του πρώην υπουργού Εσωτερικών Κλοντ Γκεάν και στις 11 Απριλίου στο σπίτι του Τακιεντίν.
Ο Σαρκοζί, ο οποίος συνάντησε τον Καντάφι στο Παρίσι το 2007, αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραξία, επισημαίνοντας ότι ήταν ο κύριος υπερασπιστής της υπό το ΝΑΤΟ στρατιωτικής εκστρατείας που είχε ως αποτέλεσμα την ανατροπή του Καντάφι το 2011.

Η χρηματοδότηση της επιτυχούς προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2007 εξετάζεται ήδη στο πλαίσιο άλλης έρευνας που διεξάγεται για τους δεσμούς ανάμεσα στο κεντροδεξιό κόμμα UMP και στη Γαλλίδα Λιλιάν Μπετανκούρ, η οποία είναι η κληρονόμος της εταιρείας καλλυντικών L'Oreal.
Ο Σαρκοζί τέθηκε υπό επίσημη έρευνα τον περασμένο μήνα όσον αφορά τις κατηγορίες ότι επωφελήθηκε της εύθραυστης διανοητικής κατάστασης της 90χρονης γυναίκας για να εξασφαλίσει προεκλογική χρηματοδότηση. Ο Σαρκοζί αρνείται οποιαδήποτε αδικοπραγία και στην υπόθεση Μπετανκούρ.Πηγή:| iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου