Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Χ. Πισσαρίδης: «Το μέλλον της Κύπρου θα είναι λαμπρό»


-«Το μνημόνιο διέλυσε τον κυπριακό τραπεζικό τομέα»
-«Έστειλα και εγώ τα λεφτά μου στην Κύπρο και είμαι θύμα του κουρέματος»
-«Πρέπει να προωθηθεί άμεσα η τραπεζική ένωση»









Για όλα μίλησε, σε συνέντευξη του στο «Έθνος της Κυριακής», ο Κύπριος Νομπελίστας και πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας της Κύπρου, Χριστόφορος Πισσαρίδης τονίζοντας την ανάγκη για αλληλεγγύη στην Ε.Ε και την προώθηση άμεσα της τραπεζικής ένωσης. 

Φυσικά, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο πρόβλημα της Κύπρου, την μνημονιακή πλέον εποχή, ενώ, έκανε και τις προβλέψεις του για το μέλλον στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας προς τους Κύπριους, αφήνοντας παράλληλα εκτεθειμένους μέσα απο τις δηλώσεις του, τους Ευρωπαίους εταίρους μας, για τον τρόπο που χειριστήκαν την κατάσταση στο νησί

Ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, ο οποίος επισκέφτηκε την Ελλάδα με σκοπό να παρευρεθεί σε συζήτηση στο Μέγαρο Μουσικής με θέμα «Homo Economicus - Homo Hellenicus» παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Έθνος» καταγγέλλοντας μέσα από τα λεγόμενα του, τις χώρες του Βορρά, οι οποίες, έχουν κερδίσει μεγάλα ποσά από την κρίση στο Νότο, «όπως και η ΕΚΤ έχει κερδίσει πολλά χρήματα από την Ελλάδα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Ερωτηθείς αν το μοντέλο του μνημονίου στην Κύπρο θα προκαλέσει βαριά ύφεση και πώς αυτό μπορεί να είναι βιώσιμο, απάντησε, λέγοντας ότι, πιστεύει πως θα είναι βιώσιμο, αιτιολογώντας , πως αυτό, επηρεάζει κυρίως τον τραπεζικό τομέα και όχι τον επιχειρηματικό. Οι ξένες επιχειρήσεις μπορούν να συνεχίσουν να έρχονται στην Κύπρο είπε, εκμεταλλευόμενες τη χαμηλή φορολογία, αφού από 10% έχει ανέβει μόνο στο 12,5%. 

Δεν παρέλειψε να παρατηρήσει όμως ότι «το μνημόνιο διέλυσε τον κυπριακό τραπεζικό τομέα»

Κληθείς να απαντήσει στο πώς έπρεπε να ξεπεραστεί η κρίση στην Κύπρο, τόνισε εμφαντικά, ότι τα Τα 10 δις. που δίνονται στην Κύπρο είναι χαμηλό ποσό. 

«Εκείνοι υποστηρίζουν πως πάνω από 10 δισ. δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος. Αυτό δεν το πιστεύω, σαφώς είναι βιώσιμο»

Συμπλήρωσε, πως Θα έπρεπε σε ολόκληρη την Ευρώπη να προωθηθεί η τραπεζική ένωση, (γεγονός το όποιο βλέπει με επιφυλακτικότητα η Γερμανία) και ως τμήμα αυτής της τραπεζικής ένωσης, να γίνει μια ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της Κύπρου από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με αυστηρή επιτήρηση και με συρρίκνωση του τραπεζικού μας τομέα.

«Έτσι θα έπρεπε να γίνει αντί του απότομου κουρέματος των καταθέσεων. Να δώσουν 6-8 δις, μπροστά στις εκατοντάδες δις ευρώ που διαθέτει το Ταμείο αυτά τα χρήματα δεν είναι πολλά, για να βοηθήσουν τον κυπριακό τραπεζικό τομέα και να προωθήσουν την τραπεζική ένωση.

Σχολιάζοντας το μέλλον της Κύπρου, ήταν ξεκάθαρος, λέγοντας ότι «Θα είναι λαμπρό γιατί, όπως σας είπα, δεν θίγεται ο επιχειρηματικός τομέας.»

Συμπλήρωσε, πως αυτήν την περίοδο σκέφτεται να φύγει από το Λονδίνο και να εγκατασταθεί μόνιμα στην Κύπρο, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο γεγονός ότι, είχε στείλει εδώ και καιρό τα χρήματά μου στο νησί και συγκαταλέγεται και ο ίδιος σε εκείνους που έχασαν κεφάλαια τους από το κούρεμα


newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου