Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Α. Αυξεντίου: Υπεύθυνη και η PIMCO για το υπερβολικό ποσό των 20,6 δις για την διάσωση της Κύπρου

Διιστάμενες απόψεις διατυπώνονται από τους αρμόδιους αξιωματούχους, τόσο στο εσωτερικό μέτωπο, όσο και στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα για το ύψος των χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου.



Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών και πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Αυξέντης Αυξεντίου σε δηλώσεις τους προς το newsit.com.cy χαρακτήρισε ως υπερβολικό το ύψος των €20,6 δις που υποστηρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι είναι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου.

Μάλιστα αποδίδει στους λανθασμένους υπολογισμούς της Pimco τα συγκεκριμένα νούμερα.

«Πιστεύω ότι είναι υπερβολικά αυτά τα ποσά και αυτό ξεκίνησε από τους υπολογισμούς που έκανε η Pimco, στην οποία δεν έπρεπε να ανατεθεί αυτό το έργο. Η έρευνα θα έπρεπε να είχε ανατεθεί στην Black Rock, η οποία ήταν και πιο φθηνή» είπε.

Ο κ. Αυξεντίου διερωτήθηκε πως από τα €17,5 δις που υπολόγιζε η τρόικα, το ποσό εκτοξεύθηκε στα €23 δις συν €1 δις για μαξιλαράκι, επειδή υπολογίζουν ότι στα προσεχή δύο χρόνια οι επισφάλειες των τραπεζών θα αυξηθούν ακόμη περαιτέρω. 

«Κανείς δεν ξέρει» υπογράμμισε «τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια. Και αυτοί υπολογίζουν ότι θα αυξηθούν οι επισφάλειες κατά €5 ή 6 δις και εγώ νομίζω ότι ακόμη και τα €17,5 δις είναι ένα εξωπραγματικό ποσό».
Με αυτό τον τρόπο σημειώνει υποχρεώνουν την κυβέρνηση να εξεύρει €14 δις.

Ο πρώην Κεντρικός Τραπεζίτης και ΥΠΟΙΚ. κάλεσε την πολιτική ηγεσία να εργαστεί με συναίνεση, ενώ εισηγήθηκε την εκπόνηση ενός τριετούς έκτακτου οικονομικού σχεδίου δράσεων, όπως είχε μετά την εισβολή το 1974, για έξοδο από την κρίση και το επαχθές μνημόνιο. Σε αντίθετη περίπτωση επεσήμανε πως σίγουρα θα ακολουθήσουν ακόμα πολλά μνημόνια.

«Δεν συμφωνώ στις εναλλακτικές λύσεις που λένε πολλοί. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν υπάρχει άλλη λύση από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση. Κανένας δεν μπορεί να μας δώσει τόσα δισεκατομμύρια ούτε υπάρχει οργανισμός εκτός από την ΕΚΤ για να στηρίξει τα πιστωτικά ιδρύματα με ρευστότητα», είπε.

Από δικής του πλευράς ο Ακαδημαϊκός Ανδρέας Μασούρας, δήλωσε στο newsit.com.cy ότι «ούτε οι κορυφαίοι οικονομολόγοι δεν κατέληξαν σε συμφωνία για τα νούμερα. Πιστεύω όμως ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου θα εκτοξευθούν πολύ πιο πάνω από €20,6 δις ή €23 δις εάν δεν ληφθούν μέτρα για αναχαίτιση της ανεργίας η οποία θα προκαλεί συνεχώς βαθύτερη ύφεση».

Ο κ. Μασούρας δεν συμφωνεί ότι δεν χρειάζονται εναλλακτικά σχέδια και σενάρια.

«Θεωρώ ότι θα έπρεπε να υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια, το ιδανικότερο θα ήταν να βρεθεί λύση εκτός τρόικας όχι όμως ευρωζώνης», υπογράμμισε. 

Παρουσιάστηκε επίσης απαισιόδοξος υποστηρίζοντας ότι σύντομα η τρόικα θα απαιτήσει και άλλα πιο υπαχθεί μέτρα.


newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου