Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Οι 10 καλύτερες ελληνικές πολεμικές ταινίες!





Το πιο ψαγμένο ιστολόγιο στον ελληνοκυπριακό χώρο, το 365days-2blog.blogspot.com  σας παρουσιάζει τις 10 καλύτερες ξεχασμένες ελληνικές πολεμικές ταινίες που άφησαν εποχή!




10."Η Χαραυγή της Νίκης".

 Η ταινία που μεταφράστηκε σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα μπορούσε να λείπει απο την λίστα μας. Δυστυχώς τέτοιες ταινίες δεν παίζονται στη ελληνική τηλεόραση και υπάρχουν πιθανότητες να την δείτε σε κάποια άλλη χώρα παρά στην Ελλάδα. Μια ταινιάρα του του 1971 με ατάκες που "παίζουν" μέχρι και σήμερα σε σκηνοθεσία του Ντίμη Δαδήρα και σενάριο του Γιώργου Λαζαρίδη. Εκπληκτικές ερμηνείες από το Λάκη Κομνηνό και Νίκο Δαδινόπουλο. Ξεχωρίζει η ερμηνεία του Νίκου Σταρένιου πού έμελλε να καθιερωθεί στη συνείδηση μας ως "προδότης του έθνους"!





9."Όχι" (1969-1970).



Πρωταγωνιστούν: Κώστας Πρέκας, Βέρα Κρούσκα, Χρίστος Πολίτης. Επιλέξαμε την συγκεκριμένη ταινία γιατί είναι η ταινία που αντιπροσωπεύει όλες τις ταινίες του '40. Πολλές πολεμικές ταινίες έχουν δανειστεί σκηνές από την συγκεκριμένη ταινία και αποτελεί μια από τις ακριβότερες παραγωγές της γενιάς της. Την επιλέγουμε για τις πολλές πολεμικές σκηνές της και όχι για το σενάριο της.



8. "Μια γυναίκα στην αντίσταση".



Η ταινία που πρωταγωνιστεί η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος δεν θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα μας. Η ταινία του 1970 έκοψε 455.385 εισιτήρια και ανήκει στη αφρόκρεμα των πολεμικών ταινιών.


 7."Οι τελευταίοι του Ρούπελ".



Μια ταινία σε σκηνοθεσία του Γρηγόρη Γρηγορίου και σενάριο Γιάννη Μαρή και παραγωγή του Τζέιμς Πάρις. Πρωταγωνιστούν Κώστας Πρέκας, Βέρα Κρούσκα. Η ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1970-1971 και είναι ελληνικής και ισπανικής παραγωγής.


6."Ο Παπαφλέσσας".



Όταν ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ θεωρείται ένας από τους καλύτερους Έλληνες ηθοποιούς και ο ίδιος έχει δηλώσει ότι ο καλύτερος ρόλος της καριέρας του είναι ο Παπαφλέσσας, τότε εμείς δεν θα μπορούσαμε να μην προσθέσουμε αυτή την ταινία στη λίστα μας.






5."Ολοκαύτωμα".



Αποτελεί την πιο σπάνια ταινία του Τζέημς Πάρις
γιαυτό την επιλέξαμε!



Κάναμε πολύ καιρό να βρούμε τη συγκεκριμένη ταινία αλλά άξιζε το κόπο. Με πρωταγωνίστρια την Κάτια Δανδουλάκη και συμπρωταγωνιστή τον ανεπανάληπτο Χρήστο πολίτη η ταινία αποτελεί ένα διαμάντι για τους λάτρεις του είδους! Σενάριο του Γιώργου Λαζαρίδη και σκηνοθεσία του Δημήτρη Παπακωσταντή, η εν λόγω ταινία προβλήθηκε τη σαιζόν 1971-1972. Εκπληκτική ταινία της ΑΡΤ φίλμς!



4. "ΑΕΡΑ ΑΕΡΑ ΑΕΡΑ" .



Ταινία του 1972 παραγωγής του Καραγιάννη-Καρατζόπουλου σε σκηνοθεσία των Ντίνου Δημόπουλου και Λάζαρου Μοντανάρη, σκηνοθεσία του Κώστα Ανδρίτσου και μουσική επιμέλεια του Κώστα Καπνίση. Πρωταγωνιστούν οι Γιάννης Βόγλης, Πέτρος Φυσσουν και Ξένια Καλογεροπούλου.



ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΕΣ 3 ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ.





3."Η Μάχη της Κρήτης".



 Η ταινιάρα του είδους!

 Η υπερπαραγωγή του Τζέιμς Πάρις που άφησε εποχή! Με ένα εκπληκτικό Fernando Sancho να αποτελεί το βαρόμετρο της ταινίας και ένα Χρίστο πολίτη να ερμηνεύει οσκαρικά το ρόλο του η ταινία αποτελεί must για τους λάτρεις του  συγκεκριμένου είδους.

Αν η ταινία πήγαινε καλύτερα εισπρακτικά ίσως να βρισκόταν στη πρώτη θέση (ήρθε 6η ανάμεσα σε 87 ταινίες και έκοψε 435.165 εισιτήρια). Σε σκηνοθεσία του Βασίλη Γεωργιάδη και σενάριο του Σταμάτη Φιλιππούλη, η διάρκειας 135' λεπτών ταινία της ΑΡΤ φίλμς αποτελεί μια από τις καλύτερες ταινίες του 1970.



2."Οι Γενναίοι του Βορρά".



Μπορεί η ταινία "Όχι" να αποτελεί τον Όλυμπο των πολεμικών ταινιών, όμως "Οι Γενναίοι του Βορρά" αποτελούν την κορυφή του Ολύμπου! Εκπληκτικό σενάριο, φοβερές ερμηνείες απο τον Λαυρέντη Διανέλλο, Γιάννη Βόγλη και Λάκη Κομνηνό. Τα λόγια όμως είναι περιττά.


1."Υπολοχαγός Νατάσσα".



Η ταινία με τις περισσότερες εισπράξεις δεν θα μπορούσε να απουσιάζει απο την λίστα. Η ταινία της Αλίκης Βουγιουκλάκη και του Δ. Παπαμιχαήλ που σίγουρα αν ήταν Αμερικάνικής παραγωγής θα διεκδικούσε ισάξια ένα Όσκαρ βρίσκεται δίκαια στη 1η θέση. Εκπληκτική ερμηνεία από τον Σπύρο Καλογήρου ιδιαίτερα στη σκηνή που πυροβολεί την καμπάνα. Εταιρία Παραγωγής η Φίνος Φιλμ σε σκηνοθεσία του Νίκου Φώσκολου και μουσική του Κώστα Καπνίση. Η ταινία προβλήθηκε το 1970 και έκοψε 751.117 εισιτήρια  αριθμός ρεκόρ όχι μόνο για τα δεδομένα της εποχής αλλά και για τα σημερινά δεδομένα.


Οι περισσότερες από τις πιο πάνω ταινίες βρίσκονται αναρτημένες στο youtube, ενώ κάποιες άλλες δυστυχώς έχουν αφαιρεθεί λόγω πνευματικών δικαιωμάτων.

Κάνε Like στη σελίδα μας στο Facebook και απόκτησε πρόσβαση στον Ελληνικό κινηματογράφο!

1 σχόλιο:

  1. Είμαι συλλέκτης πολεμικών ταινιών του Ελληνικού κινηματογράφου. Αν κάποιος γνωρίζει κάτι σχετικό με το που μπορώ να βρω τις συγκεκριμένες ταινίες (DVD), ας μου στείλει μήνυμα στο: Ellhnpatriwths@yahoo.gr
    Ευχαριστώ πολύ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή