Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Τέρμα η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για Τουρκοκύπριους

Λευκωσία: Φρένο στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για Τουρκοκυπρίους ή άλλους, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να αποδείξουν τα εισοδηματικά τους κριτήρια, βάζει νομοσχέδιο που ετοίμασε το υπουργείο Υγείας και αναμένεται να τεθεί το απόγευμα ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής για ψήφιση.


Τέρμα η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για Τουρκοκύπριους

Κατά τη διάρκεια της πρωινής συνεδρίασης της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, αναφέρθηκε ότι κανένας δεν θα έχει το δικαίωμα δωρεάν περίθαλψης εάν δεν διαθέτει συνολικά τρία χρόνια εισφορά στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και δεν είναι σε θέση να υποβάλει φορολογική δήλωση του αμέσως προηγούμενου έτους.

Στην πράξη οι πρόνοιες του νομοσχεδίου μεταφράζονται ως εξής:

- Κανένας Τουρκοκύπριος ή άλλος δεν θα έχει το δικαίωμα της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης εαν δεν μπορεί να αποδείξει τα εισοδήματα του. Επίσης, δεν θα έχει το δικαίωμα της δωρεάν περίθαλψης ακόμα και εάν πάσχει από σοβαρές και χρόνιες παθήσεις (πχ Καρκίνος).

- Αν και θα είναι δυνατή η εξυπηρέτηση από τα κρατικά νοσηλευτήρια της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι Τουρκοκύπριοι ή ο οποιοσδήποτε άλλος θα πρέπει να πληρώνουν ανάλογα με τα τέλη/νοσήλια, όπως αυτά καθορίζονται από τη νομοθεσία και τους κανονισμούς χωρίς το δικαίωμα «οροφών» στις χρεώσεις, όπως θα ισχύει για τους μη δικαιούχους ασφαλισμένους στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις πολίτες.

- Σε περίπτωση που κάποιος Τουρκοκύπριος καταβάλλει εισφορά στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις, θα εξετάζεται βάσει των εισοδηματικών κριτηρίων που θα ισχύσουν και για τους Ελληνοκύπριους.

Άλλα πέντε νομοσχέδια στην Υγεία

Ομόφωνα θα εγκριθούν, όπως διαπιστώθηκε από την πρωινή συνεδρίαση της Eπιτροπής Υγείας της Βουλής οι τροποποιήσεις των νόμων που αφορούν τα νέα τέλη, το νέο κατάλογο δικαιούχων δωρεάν περίθαλψης και τις αυξήσεις των υφιστάμενων τελών στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Οι πέντε τροποποιήσεις, οι οποίες αποτελούν και προϋπόθεση για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου από την Τρόικα συζητήθηκαν το πρωί στην παρουσία των εκπροσώπων όλων των συντεχνιών των εργαζομένων στο δημόσιο, αφού μεταξύ των αλλαγών που απαιτεί το μνημόνιο είναι και η συνεισφορά του 1.5% των ακάθαρτων ετήσιων εισοδημάτων τους για την εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των ίδιων και των οικογενειών τους.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δόθηκαν αρκετές διευκρινίσεις τόσο για τον τρόπο με τον οποίο θα μετατρέπονται σε δικαιούχους άτομα, τα οποία θα βγαίνουν στην ανεργία ενώ βάση εισοδηματικών κριτηρίων δεν είναι δικαιούχοι δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Από τα νέα τέλη και τις αυξήσεις των τελών το κράτος αναμένεται ότι θα εξοικονομήσει γύρω στα €16.5 εκατομμύρια ενώ από τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων υπολογίζεται ότι θα εξοικονομηθούν άλλα €27.5 εκατομμύρια.

Οι τροποποιήσεις θα συζητηθούν το απόγευμα στη ολομέλεια της Βουλής.

Πηγή: philenews 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου