Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Πιέζουν οι ΗΠΑ για εξομάλυνση σχέσεων Ισραήλ – Τουρκίας

Ο Υπουργός των Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σκοπεύει να πιέσει την Τουρκία για άμεση εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, να κρατήσει τα σύνορά της με τη Συρία ανοιχτά για τους πρόσφυγες και να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Ιράκ, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο Κέρι κατέφθασε στην Κωνσταντινούπολη περίπου δύο εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα μεσολάβησε προκειμένου να επιτευχθεί μια προσέγγιση μεταξύ της Τουρκίας και του Ισραήλ, οι σχέσεις των οποίων είχαν κλονιστεί μετά τη δολοφονία 9 Τούρκων πολιτών. Παρά το γεγονός ότι ο Ομπάμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών -οι οποίοι δεν είχαν μιλήσει από το 2011- η Ουάσινγκτον εξέφρασε την ανησυχία της ότι η Τουρκία ίσως υπαναχωρήσει στη συμφωνία. Το Ισραήλ δέχτηκε το αίτημα της Άγκυρας προκειμένου να ζητήσει επίσημα συγνώμη για τους θανάτους των Τούρκων στο πλοίο Μαβί Μαρμάρα. Το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Βενιαμίν Νετανιάχου ανακοίνωσε ότι είχε συμφωνήσει για την επισύναψη συμφωνίας για αποζημιώσεις και ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν, συμφώνησε για την εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ δήλωσε στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν στο πλευρό του Κέρι ότι ο υπουργός Εξωτερικών "θα ενθαρρύνει την Τουρκία να εφαρμόσει άμεσα τη συμφωνία με το Ισραήλ αλλά και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών τους ώστε να επιτραπεί η βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών».

Παρά το γεγονός ότι ο αξιωματούχος αρνήθηκε να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ ότι η τουρκική κυβέρνηση ίσως υπαναχωρήσει στη συμφωνία, ένας άλλος Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στις αρχές της εβδομάδας ότι η Ουάσινγκτον δεν ανησυχεί για την έκβαση της υπόθεσης.


πηγή: sigmalive

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου