Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

«Πράσινο» στο κυπριακό μνημόνιο από το Eurogroup


Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης επικύρωσαν το κυπριακό μνημόνιο, όπως αυτό συμφωνήθηκε μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας.  Η συμφωνία επικυρώθηκε κατά τη διάρκεια της άτυπης συνεδρίασης του Eurogroup στο Δουβλίνο, συνεδρία, η οποία προηγείται της διήμερης συνεδρίας του ECOFIN. Το μνημόνιο εγκρίθηκε χωρίς οποιεσδήποτε αλλαγές και εκκρεμεί η ψήφισή του από εθνικά κοινοβούλια κρατών μελών.  Παράλληλα, το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο σε σχέση με τον έλεγχο του πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι στο μνημόνιο υπάρχει δέσμευση για περαιτέρω μέτρα κατά του ξεπλύματος μετά τις συστάσεις της αξιολόγησης.

Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναμένεται να εγκρίνει την παραχώρηση του 1 δις στις αρχές Μαΐου, ενώ το Συμβούλιο των Διοικητών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να εγκρίνει την παραχώρηση των €9 δις μέχρι στις 24 Απριλίου. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης αναμένεται να γίνει στα μέσα Μαΐου.
Στη δήλωσή του, το Eurogroup καλωσορίζει τη συμφωνία μεταξύ των εκπροσώπων της Τρόικα και της Κύπρου επί των όρων του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής. "Η συμφωνία συνάδει πλήρως με τις παραμέτρους και τους βασικούς στόχους που τέθηκαν από το Eurogroup της 25ης Μαρτίου", αναφέρεται.

Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης σημειώνουν με ικανοποίηση  ότι "οι κυπριακές Αρχές έχουν υλοποιήσει αποφασιστικά μέτρα εξυγίανσης, αναδιάρθρωσης και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών για να αντιμετωπίσουν την εύθραυστη και μοναδική κατάσταση του τραπεζικού τομέα".
"Το Eurogroup επικροτεί τις αρχές για την εκπεφρασμένη αποφασιστικότητά τους στην εφαρμογή αυτών των σημαντικών μέτρων σε ένα στενό χρονοδιάγραμμα και επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις προσπάθειες των Κυπρίων πολιτών κατά τις τελευταίες εβδομάδες", αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμη ότι "το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι η αποφασιστική δράση στη βάση των μεταρρυθμίσεων που παρατίθενται στο Μνημόνιο θα επιτρέψει στην κυπριακή οικονομία να επιστρέψει σε βιώσιμη πορεία στη βάση ισχυρών δημοσίων οικονομικών, ισοζυγισμένη ανάπτυξη και οικονομική σταθερότητα".
Παράλληλα, το Eurogroup καλωσορίζει την πρόοδο σε σχέση με τον έλεγχο του πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος από την επιτροπή Moneyval και ένα ανεξάρτητο ελεγκτή, μαζί και την δέσμευση στο Μνημόνιο για περαιτέρω μέτρα κατά του ξεπλύματος μετά τις συστάσεις της αξιολόγησης".
"Το Eurogroup θεωρεί ότι τα αναγκαία στοιχεία βρίσκονται στη θέση τους για να ξεκινήσουν οι σχετικές εθνικές διαδικασίες που απαιτούνται για την επίσημη έγκριση της συμφωνίας για την οικονομική στήριξη από τον ESM μέχρι 10 δις, που υπόκειται στην συνεισφορά του ΔΝΤ", αναφέρει η ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι το Eurogroup σημειώνει ότι το ΔΣ του ΔΝΤ αναμένεται να εξετάσει την παροχή ποσού 1 δις στην Κύπρο στις αρχές Μαΐου.
Περαιτέρω, το Eurogroup σημειώνει ότι προσβλέπει στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για την αναδιάρθρωση του δανείου που παραχωρήθηκε στην Κύπρο από τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Το Eurogroup συμπληρώνει ότι αναμένει ότι το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM (ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης) θα είναι σε θέση να εγκρίνει επίσημα την πρόταση για παροχή οικονομικής στήριξης μέχρι τις 24 Απριλίου, αναλόγως της ολοκλήρωσης των εθνικών διαδικασιών.
Σημειώνεται τέλος ότι η πρώτη εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας στα μέσα Μαΐου, οπόταν θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Κατά τη διάρκεια της δημοσιονομικής διάσκεψης, ο ευρωπαίος επίτροπος Όλι Ρεν επέμεινε στο ότι τα χρήματα που θα δοθούν στην Κύπρο είναι μόνο €10 δις, και ότι αυτό δεν έχει αλλάξει. Εξήγησε, παράλληλα, ότι το ύψος του τελικού πακέτου και η διαφορά μεταξύ €17,5 και €23 δις οφείλεται στη διαφορά μεταξύ των καθαρών και των ακαθάριστων χρηματοδοτικών αναγκών της Κύπρου.


ΥΠΟΙΚ: «Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο»

«Σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο», χαρακτήρισε τη σημερινή απόφαση του Εurogroup, ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.  «Η πολιτική επικύρωση του προγράμματος, χωρίς καμιά διαφοροποίηση ή πρόσθετη απαίτηση, στέλνει ένα ισχυρό σταθεροποιητικό μήνυμα, αλλά και ένα μήνυμα αναγνώρισης για τις προσπάθειες της Κύπρου και των συμπολιτών μας», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ, προσθέτοντας ότι «προσβλέπουμε στην επικύρωση από τα κράτη μέλη, ώστε να ακολουθήσει η εκταμίευση της πρώτης δόσης μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ότι «παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη και στο πλαίσιο αυτό, η εκπεφρασμένη πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τεχνική και οικονομική στήριξη, όπως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ζητήσει, μας αφήνει ικανοποιημένους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου