Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Κύπρος: Στριμώχνει τον διοικητή «στη γωνία» η Βουλή


Διαδικασίες κατά του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, με στόχο να διαπιστωθεί το ενδεχόμενο διάπραξης πειθαρχικών και όχι μόνο αδικημάτων από πλευράς του, ξεκινά η Βουλή.



Κατά τη διάρκεια της πρωινής σύσκεψης των Αρχηγών ή Εκπροσώπων των κομμάτων λήφθηκε απόφαση όπως αρχίσουν οι διαδικασίες κατά του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας από τη Βουλή. Η Επιτροπή Θεσμών, βάση του νόμου περί καταθέσεων στοιχείων και πληροφοριών θα εξετάσει κατά πόσο εκ μέρους του Διοικητή κατατέθηκαν παραπλανητικά ή μη αληθή στοιχεία ή απεκρύβησαν στοιχεία, με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο της επιτροπής.

Η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής θα ετοιμάσει έκθεση για την Ολομέλεια, η οποία σε κλειστή συνεδρία θα αποφασίσει παραπομπή της έκθεσης στον Εισαγγελέα για να διαπιστώσει εάν υπάρχει διάπραξη πειθαρχικών αδικημάτων. Στην περίπτωση  που συντρέχουν λόγοι δημοσίου συμφέροντος, η βουλή θα προχωρήσει στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει και το ενδεχόμενο ποινικών αδικημάτων.

Ο Πρόεδρος της Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου ανέφερε ότι η όλη διαδικασία αυτή ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα.
Η Επιτροπή Θεσμών έχει ήδη προγραμματισμένη έκτακτη συνεδρία για αύριο, Πέμπτη, για το θέμα του καταλόγου των εκροών κεφαλαίων στο εξωτερικό, κατά την περίοδο πριν από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου,  όταν είχε ληφθεί η απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων. Στη συνεδρία δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το θέμα του Πανίκου Δημητριάδη.
Πάντως, ο Πρόεδρος της Βουλής ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται ζήτημα να δοθούν στα δημοσιότητα τα στοιχεία του καταλόγου εκροων κεφαλαίων, προκειμένου να αποφευχθούν  περισσότερη αβεβαιότητα και αστάθεια. Τα στοιχεία του καταλόγου θα είναι διαθέσιμα μόνο για βουλευτές.
Πάντως, ο Βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, ζήτησε να δημοσιοποιηθεί ο κατάλογος, σημειώνοντας ότι πρέπει να κατατεθούν στοιχεία για τον τελευταίο ένα χρόνο, όπως είχαν ζητηθεί από την Κεντρική Τράπεζα αλλά δεν παραχωρήθηκαν, αλλά και για την περίοδο που οι τράπεζες ήταν κλειστές.
Σε μια άλλη εξέλιξη,  Οικολόγοι και ΕΔΕΚ ζήτησαν όπως η Δανειακή σύμβαση  και το μνημόνιο επικυρωθούν από τη Βουλή, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στην αυριανή συνεδρία της Ολομέλειας
Όπως προκύπτει, ενώπιον της βουλής θα οδηγηθούν αποσπασματικά κάποια νομοσχέδια. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να κατατεθούν με τη μορφή του κατεπείγοντος κάποια φορολογικά νομοσχέδια μέχρι και αύριο, αλλά στην ολότητα της η δανειακή σύμβαση δεν είναι βέβαιο ότι θα τεθεί προς ψήφιση από τη Βουλή.
sigmalive

Βρείτε μας στη σελίδα μας στο Facebook στη διεύθυνση https://www.facebook.com/pages/365days-2blogblogspotcom/283692571764536  κάντε Like θα έχετε άμεση ενημέρωση από το καλύτερο ενημερωτικό Blog του διαδικτύου!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου