Τρίτη 2 Απριλίου 2013

«Έκλεισε» το Κυπριακό μνημόνιο


Έκλεισε η συμφωνία με την τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες του SigmaLive, η κυπριακή πλευρά έχει καταλήξει, και εντός των επόμενων ωρών αναμένεται να υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις. Ήδη, το προεδρικό έχει εξαγγείλει δηλώσεις  του εκπροσώπου2.30μμ, οπότε και αναμένεται να ανακοινωθεί επίσημα το κλείσιμο της συμφωνίας.
Περικοπές μισθών, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών και πρόσθετες φορολογίες τα νέα μέτρα που περιλαμβάνονται στη συμφωνία, με βάση πληροφορίες.
Οι πρόνοιες του μνημονίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δάνειο θα είναι διάρκειας 20 ετών, με 10ετή περίοδο χάριτος

Η πλευρά μας επιχειρεί όπως το επιτόκιο κλειδώσει στο 2,5 με 2,7%. Επιχειρείται, παράλληλα, η ένταξη στο μνημόνιο πρόνοιας, με βάση την οποία να δίδεται η δυνατότητα στην κυπριακή πλευρά να τερματίσει το πρόγραμμα στην περίπτωση που το δάνειο αποπληρωθεί νωρίτερα.  

Τελική θέση της κυπριακής πλευράς είναι ότι το ποσό πρέπει να παραχωρηθεί ως το 2016, με δυνατότητα επιμήκυνσης της περιόδου δημοσιονομικής προσαρμογής μέχρι το 2018

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι η πρώτη δόση να καταβληθεί τον Μάιο, και ακολούθως θα καταβάλλεται ανά τρίμηνο μέχρι το 2016, ενώ κάθε τρεις μήνες θα υπάρχει έλεγχος αποκλίσεων εσόδων και εξόδων από την τρόικα για να αποδεσμεύονται οι δόσεις

Στη χθεσινοβραδυνή συνεδρία του υπουργικού, κατά τη διάρκεια της οποίας έγιναν οι τελικές συζητήσεις και παρατηρήσεις επί των όρων του μνημονίου,  τέθηκαν και παρεμφερή ζητήματα, όπως μειώσεις θέσεων εκπαιδευτικών και ωρομίσθιων. Γίνεται προσπάθεια να περιοριστεί ο αριθμός των εκπαιδευτικών που θα αποδεσμευθούν, και αυτοί να χρησιμοποιηθούν για αντικαταστάσεις ή για τα απογευματινά προγράμματα του υπουργείου παιδείας.

Θα καταβληθεί εξάλλου μια προσπάθεια να πειστούν οι δανειστές ώστε να αρχίσουν να προσλαμβάνονται οι ωρομίσθιοι υπάλληλοι.  

Σε αντιστάθμισμα, αναμένεται να υπάρξουν νέες αποκοπές μισθών, με ισχύ από το 2013. Το 2014 θα υπάρξουν νέες αποκοπές, διότι είχαν συμφωνηθεί στο πλαίσιο της προσυμφωνίας, ανακατατάξεις σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων και ημικρατικών και πρόσθετες φορολογίες.

Κομισιόν: Σε τελική φάση οι συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές για το μνημόνιο
Οι συζητήσεις με τις κυπριακές αρχές βρίσκονται στην τελική φάση και αυτή τη στιγμή η Κομισιόν δεν μπορεί να επιβεβαιώσει φήμες για δημοσιεύματα σχετικά με το περιεχόμενο του σχεδίου του μνημονίου, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Ερωτηθείς σχετικά με δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία βάση εργασίας για το σχεδιασμό του μνημονίου είναι η πρόβλεψη για υποχώρηση του ΑΕΠ 9% το 2013, ο εκπρόσωπος Ολιβιέ Μπαγί, απάντησε ότι η Τρόικα βρίσκεται στην τελική φάση συζητήσεων με τις κυπριακές Αρχές, ωστόσο, όπως είπε, οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί και συνεπώς δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει κανένα στοιχείο σχετικά με το περιεχόμενο. Πρόσθεσε, πάντως, ότι το βέβαιο είναι πως το πρωτόκολο της συμφωνίας θα πρέπει να βασίζεται σε αξιόπιστες προβλέψεις για την ανάπτυξη.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και τη διάρκειά τους, ανέφερε ότι η συνθήκη προσδιορίζει σαφέστατα τις προϋποθέσεις και πως η Κομισιόν παρακολουθεί στενά την κατάσταση, αλλά δεν έχει να ανακοινώσει κάποιο πρόσθετο στοιχείο, πέρα από τη δήλωση που έκανε όταν τέθηκε σε ισχύ το μέτρο στην Κύπρο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου