Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Αντιδράσεις στην ΕΕ για τα «ρωσικά» πλάνα του Αναστασιάδη


Αντιδράσεις εντός της ΕΕ προκαλεί η δέσμευση του Νίκου Αναστασιάδη προς Ρώσους καταθέτες, οι οποίοι έχασαν πέραν των 3εκ ευρώ, να τους παραχωρήσει την Κυπριακή Υπηκοότητα. «Αυτό το πράγμα είναι πρωτοφανές», ήταν το σχόλιο του επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CSU στο ευρωκοινοβούλιο, Markus Ferber.



Ο γερμανός αξιωματούχος ο οποίος άσκησε αυστηρή κριτική προς την δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τους Ρώσους,  σημείωσε συγκεκριμένα στο γαλλικό πρακτορείο τη Δευτέρα (15/4): «Το να φτάσουμε στο σημείο να παραχωρούμε υπηκοότητες με λεφτά, το θεωρώ ως ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα. Πρόκειται για μια παντελώς καινούργια πρακτική, είναι πρωτοφανές, και μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν είχαμε στην ΕΕ». «Πρόκειται για σοβαρό πισωγύρισμα», σημείωσε ο  Ferber, ο οποίος πρόσθεσε: «Το θέμα της υπηκοότητας και βεβαίως είναι εθνικό θέμα του κάθε κράτους – μέλους αλλά θα πρέπει η όποια απόφαση να κινείται στα ευρωπαϊκά πλαίσια. Στο κάτω, κάτω με ένα κυπριακό διαβατήριο, ο κάτοχός του θα έχει ελεύθερη διακίνηση σε όλη την ΕΕ».

Τέλος, ο Γερμανός πολιτικός κάλεσε την αρμόδια Επίτροπο,  Σεσίλια Μάλμστρομ (Εσωτερικές υποθέσεις), να εξετάσει τα πλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας επ’ αυτού του θέματος.
Αντιδράσεις ωστόσο υπήρξαν και από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε μια πρώτη τοποθέτηση από πλευράς του Εκπροσώπου Τύπου, Andreas Peschke, περιορίστηκε να πει πως «η παραχώρηση υπηκοότητας εμπίπτει στις αρμοδιότητες ενός κράτους – μέλους», ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Γερμανίας, Steffen Seibert, απέφυγε να τοποθετηθεί λέγοντας μόνο πως «δεν έχουμε ακόμη πληροφόρηση για το τι επακριβώς σχεδιάζει η Κύπρος επ’ αυτού».

1 σχόλιο: