Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Αλληλέγγυη προς την Κύπρο από Ευρωβουλευτές – Τα έψαλλαν σε Eurogroup και ΤρόικαΤα έβαλαν με την Τρόικα και το Eurogroup Ευρωβουλευτές, οι οποίοι άσκησαν έντονη κριτική ενάντια στην απόφαση για κούρεμα των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες, στα πλαίσια συζήτησης σήμερα στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, κάνοντας λόγο μεταξύ πολλών άλλων για έλλειψη διαφάνειας και ανάγκη επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο.


Αλληλεγγύη προς την Κύπρο ζήτησε το ΕΛΚ

Την επίδειξη αλληλεγγύης προς την Κύπρο ζήτησε ο Ευρωβουλευτής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Ζαν – Πολ Γκοζ, εκφράζοντας παράλληλα εμπιστοσύνη στην κυπριακή Κυβέρνηση και κάνοντας λόγο για ανεπαρκή επαγρύπνηση εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η κατάσταση στην Κύπρο είναι καταστροφική, είπε, βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και οι άνθρωποι υποφέρουν. Οι επιπτώσεις της απόφασης του Eurogroup για τον κυπριακό λαό είναι μεγάλες, πρόσθεσε.

Ο κύριος Γκοζ ανέφερε ότι οι κυβερνώντες προσπαθούσαν να κρύψουν την πραγματική κατάσταση πραγμάτων στρεφόμενοι προς τη Ρωσία για βοήθεια, ενώ οι κυπριακές τράπεζες ενέργησαν λανθασμένα και πήραν πολλά ρίσκα. Υπήρξε, ανέφερε, ανεπαρκής επαγρύπνηση εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών.

Πρέπει να επιδειχθεί περισσότερη αλληλεγγύη, ανέφερε, εκφράζοντας εμπιστοσύνη στην Κυβέρνηση της Κύπρου για να λάβει εκείνες τις δράσεις που πρέπει και καλώντας την Κομισιόν να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει την κατάσταση.
Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η απόφαση του Eurogroup ήταν ένα φιάσκο από πλευράς επικοινωνίας. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν, ανέφερε, πρέπει να εξηγηθούν στους πολίτες.


Σταματήστε την Τρόικα, λέει ο Σβόμποντα

«Σταματήστε την Τρόικα» απαίτησε ο Προέδρος της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο, Χάνες Σβόμποντα κατά την παρέμβασή του, ο οποίος άσκησε επίσης κριτική στον Όλι Ρεν, λέγοντας του ότι δεν θα έπρεπε να είχε δεχθεί ποτέ την επίθεση, όπως είπε, σε καταθέτες για ποσά κάτω των €100.000.

Μίλησε για έλλειψη διαφάνειας και για αγενή συμπεριφορά της Τρόικας, ενός μη δημοκρατικά ελεγχόμενου οργάνου, προς τον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Κύπρου.

Άσκησε κριτική και στο Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφβγκανγκ Σόιμπλε, λέγοντας ότι οι δηλώσεις του συνιστούν νέο-αποικιακή συμπεριφορά. Είναι καθαρό, ανέφερε, ότι δεν υπάρχει η θέληση για εφαρμογή της τραπεζικής ένωσης.
Η Κύπρος έχει προοπτικές, είπε, έχει καλούς ανθρώπους που θέλουν να προωθήσουν την καινοτομία και την επέκταση σε άλλους τομείς. Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι η Κύπρος θα έχει εισοδήματα από το φυσικό αέριο. Δώστε τους λίγο χρόνο, είπε. 

Είμαστε εδώ για να τους βοηθήσουμε και όχι για να τους υποτάξουμε, κατέληξε .

Οι Ευρωπαίοι πράσινοι μας υπέδειξαν ως λύση τους τούρκους επενδυτές

Λύση του Κυπριακού και επενδύσεις από την Τουρκία είναι μια προοπτική για την οικονομία της Κύπρου, δήλωσε κατά την παρέμβασή του ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων Ντανιέλ Κον – Μπεντί, για να λάβει την απάντηση από την Κύπρια Ευρωβουλευτή Έλενη Θεοχάρους ότι «ξέρουμε τι είναι η Τουρκία και δεν θέλουμε να μας σώσει».

Ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων ανέφερε ότι για να υπάρχει η προοπτική μιας καλής οικονομίας θα πρέπει να επανενωθεί το νησί και να έρθουν έτσι Τούρκοι επενδυτές στην Κύπρο. 

Εξέφρασε επίσης τη θέση ότι πρέπει να γίνει η Ευρώπη και πάλι ελκυστική προς τους Τούρκους, οι οποίοι έχουν πιο πολλές προοπτικές για να φέρουν επενδύσεις παρά οι Ρώσοι.


Η σχέση με την Τουρκία πρέπει να ειδωθεί κάτω από ένα νέο πρίσμα, είπε, εκφράζοντας τη θέση ότι και η Ελλάδα θα πρέπει να το πράξει αυτό αν θέλει να ανακάμψει.

Ε.Θεοχάρους «Η Τουρκία να σηκωθεί να φύγει»

Τη βαθειά απογοήτευση της Κύπρου από την ΕΕ, μετέφερε η Κύπρια Ευρωβουλευτής από την πλευρά της λέγοντας ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη αποδείχθηκε «γράμμα κενό».

Αναφέρθηκε επίσης σε εγγενή προβλήματα της Κύπρου τα οποία χειροτέρεψαν μετά την τουρκική εισβολή όταν χάθηκε το 40% των εδαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 55% των ακτών της και το 90% της τουριστικής της υποδομής, ενώ δεκάδες χιλιάδες ήταν και οι πρόσφυγες.

«Η Τουρκία να σηκωθεί και να φύγει», ήταν η απάντηση της Ελένης Θεοχάρου «ξέρουμε τι είναι η Τουρκία και δεν θέλουμε να μας σώσει».

Απαντήσεις ζητούν οι Φιλελεύθεροι

Θέλω να ξέρω τι πήγε λάθος (με την απόφαση για την Κύπρο), ήταν η δήλωση του επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων στο ΕΚ Γκι Φέρχοφστατ, ο οποίος εξέφρασε επίσης τη θέση ότι θα έπρεπε να ήταν ενώπιον της ολομέλειας σήμερα το Eurogroup.

Αυτό που απέτυχε, είπε, είναι ένα κακό διακυβερνητικό σύστημα, εξηγώντας ότι περιμένουν μέχρι την τελευταία στιγμή, συναντώνται πάντα στο τέλος της εβδομάδας και βλέπουν την κάθε περίπτωση ξεχωριστά νομίζοντας ότι έχουν επιλύσει το πρόβλημα.

Χρειάζεται είπε μια κοινή ευρωπαϊκή προσέγγιση, ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός και όχι η προσέγγιση του να εξετάζεται κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Τα είπαν ένα χεράκι στους Ευρωπαίους οι κύπριοι Ευρωβουλευτές

Τα παραδείγματα μιας παρόμοιας καταστροφής της αυτοκινητοβιομηχανίας στη Γερμανία, της αγροτικής παραγωγής της Γαλλίας ή των εξαγωγών της Ολλανδίας έδωσε ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης κατά τη δική του παρέμβασή, προσπαθώντας να εξηγήσει το μέγεθος του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Κύπρος ως αποτέλεσμα της απόφασης του Eurogroup.

Έκανε λόγο για «πρωτοφανή σοφιστεία» διερωτούμενος «πόσο βιώσιμο μπορεί να είναι ένα χρέος σε μια χώρα που δεν έχει δυνατότητα για ανάπτυξη»;

«Στο βαθμό που έχουν κουρευτεί οι κυπριακές καταθέσεις στον ίδιο βαθμό έχει κουρευτεί η δημοκρατία», ήταν το συμπέρασμα του Κύπριου Ευρωβουλευτή Τάκη Χατζηγεωργίου.

Τ.Χατζηγεωργίου « Μπορεί να σας πούμε αντίο μόλις βρούμε τα πόδια μας»

Η Κύπρος μόλις βρει τα πόδια της, προειδοποίησε, θα μελετήσει την πιθανότητα να σας πει το μεγάλο αντίο διότι αυτό αποτελεί έκφραση αξιοπρέπειας, γιατί στη δύσκολη ώρα της Κύπρου δεν υπήρξε αλληλεγγύη.

Α.Πιτσιλίδης «Θέλουμε μία Ευρώπη αλληλεγγύης και όχι ανταγωνισμών»

Δεν θα βγει από την Ευρώπη η Κύπρος, αλλά θα παλέψει από μέσα για να την κάνει καλύτερη, ήταν η απάντηση του Ευρωβουλευτή Ανδρέα Πιτσιλλίδη, ο οποίος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για μια Ευρώπη της αλληλεγγύης και όχι των ανταγωνισμών.

Αντιγόνη Παπαδοπούλου «Σταματήστε τα πειράματα στις ζωές των ανθρώπων στην Κύπρο»

Την άμεση λήψη μέτρων για αντιμετώπιση των καταστροφικών συνεπειών από τις αποφάσεις του Eurogroup για την Κύπρο ζήτησε η Ευρωβουλευτής Αντιγόνη 

Η κα Παπαδοπούλου κάλεσε το Eurogroup  και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να επανεξετάσουν τις αποφάσεις τους και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να λάβει αποφάσεις που να ανακόπτουν την καταστροφική πορεία της Κύπρου. «Αντί της έμπρακτης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, το Γιούρογκρουπ έλαβε μια τιμωρητική απόφαση, η οποία κατέστρεψε μέσα σε μια νύχτα το οικονομικό μοντέλο της Κύπρου. Μια απόφαση που εξουδετέρωσε την ευημερία και τις προσδοκίες όλου του πληθυσμού και κυρίως το μέλλον της νέας γενιάς. Επιπλέον, αύξησε τη δυσπιστία των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη», ανέφερε, μεταξύ άλλων, η κα Παπαδοπούλου.

Η Ευρωβουλευτής κατήγγειλε την δράση της τρόικα, η οποία ενεργώντας χωρίς δημοκρατική νομιμοποίηση, οδήγησε στην κατάρρευση την Κυπριακή οικονομία.

Στην παρουσία του Ευρωπαίου Επιτρόπου, αρμόδιου για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Όλι Ρέν, η κα Παπαδοπούλου απευθυνόμενη σε όλους του εμπλεκομένους, είπε: ««Σταματήστε τα πειράματα στις ζωές των ανθρώπων στην Κύπρο, σταματήστε να σκοτώνετε τις ελπίδες μας για μια καλύτερη Ευρώπη».

Για πολιτική ανηθικότητα Eurogroup και Τρόικας έκανε λόγο ο Σοφοκλής Σοφοκλέους

Μιλώντας σε ξένα ΜΜΕ κατά την Σύνοδο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ, Σοφοκλής Σοφοκλέους, κατήγγειλε ως νομικά λανθασμένη την συμπεριφορά του Eurogroup και των Τροϊκανών σε ένα Κράτος Μέλος της ΕΕ και της Ευρωζώνης. 

Ο Κύριος Σοφοκλέους, υπέδειξε ότι η απόφαση παραβιάζει το άρθρο 17 του Χάρτη των θεμελιωδών δικαιωμάτων της ΕΕ περί δικαιώματος της ιδιοκτησίας, καθώς και την Οδηγία 2009/14/ΕΚ περί των συστημάτων εγγυήσεως των καταθέσεων όσον αφορά το επίπεδο κάλυψης.

«Είναι πολιτικά ανήθικη και απαράδεκτη, καθώς για πρώτη φορά γίνεται επιδρομή, λεηλασία και κλοπή των εισοδημάτων ενός ολόκληρου λαού. Είναι άδικη αφού κατέστρεψε τον οικονομικό και κοινωνικό ιστό μιας ολόκληρης κοινωνίας, η οποία θα χρειαστεί χρόνια να επανέλθει σε φυσιολογικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και διερωτήθηκε πότε υπήρξε ανάλογη απόφαση για μία άλλη χώρα της Ευρωζώνης»

Παρεμβάσεις έκαναν και Έλληνες Ευρωβουλευτές καταδικάζοντας την απόφαση ως λανθασμένη, αποσπασματική και με ελλείψεις δημοκρατικής λογοδοσίας και διαφάνειας.


newsit.com.cy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου