Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Ενα βήμα πίσω από τις ΗΠΑ- Ανέβαλαν εκτόξευση πυραύλου για να μην προκαλέσουν τη Βόρεια Κορέα


Προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι στην ευρύτερη περιοχή καταβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες με το αμερικανικό Πεντάγωνο να αποφασίζει την αναβολή της δοκιμαστικής εκτόξευσης βαλλιστικού πυραύλου για να μην σταλούν λανθασμένα μηνύματα προς την Πιονγκγιάνγκ.

Ενα βήμα πίσω από τις ΗΠΑ- Ανέβαλαν εκτόξευση πυραύλου για να μην προκαλέσουν τη Βόρεια Κορέα

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Τσακ Χέηγκελ, αποφάσισε να καθυστερήσει για τον επόμενο μήνα τη εκτόξευση ενός διηπειρωτικού πυραύλου Minutmen για να μην το εκλάβει ως πρόκληση η Βόρεια Κορέα και επιδεινωθεί η κρίση.

«Αυτή είναι η λογική, συνετή και υπεύθυνη απόφαση» αναφέρει ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ στο πρακτορείο Reuters και προσθέτει «Η πυραυλική δοκιμή δεν είχε καμία σχέση με τη Βόρεια Κορέα και μπορεί να προγραμματιστεί για τον επόμενο μήνα»
Αναλυτές αναφέρουν ότι στόχος των ΗΠΑ είναι η αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιόνγκ Ουν, χρησιμοποιεί πολύ υψηλούς τόνους τις τελευταίες ημέρες σε μια προσπάθεια να δείξει μια εικόνα πυγμής στο εσωτερικό της χώρας.
Από την άλλη πλευρά όλοι οι δυνατοί «παίκτες» στην περιοχή αρχίζουν να παίρνουν ξεκάθαρη θέση στην ένταση που επικρατεί στην περιοχή με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάνγκ Γι, να ξεκαθαρίζει προς όλες τις πλευρές ότι η χώρα του δεν θα ανεχθεί προβλήματα στην ευρύτερη «γειτονιά» της.

Ο κ. Γι είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν όπου του εξέφρασε την ανησυχία του για τις ένταση και ανέφερε ότι «Η Κίνα επιμένει πως η τωρινή ένταση που έχει δημιουργηθεί στην Κορεατική Χερσόνησο πρέπει να επιλυθεί μέσω διαλόγου ανεξάρτητα από το πώς η κατάσταση στην περιοχή μπορεί να εξελιχθεί» .
Πρόσθεσε ότι η διαδικασία απομάκρυνσης των πυρηνικών όπλων από την Χερσόνησο πρέπει να συνεχιστεί, ωστόσο, τόνισε ότι ««δεν πρόκειται να δεχθεί δημιουργία προβλημάτων στο κατώφλι της Κίνας»


Πηγή:  | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου